Laura Petan, pesnica in pisateljica: „Otroška literatura je moje področje, tu lahko še kaj doprinesem”

Laura Petan, pesnica in pisateljica.

Laura Petan, pesnica in pisateljica iz Kočevja, se je v svet otroške literature podala z ljubeznijo do zgodb in ustvarjanja. Njena literarna pot se je začela že v osnovni šoli, ko je za šolski časopis pisala poezijo in prozo. Čeprav so bili njeni prvi literarni poskusi namenjeni predvsem lastnemu veselju, je že takrat sanjala o tem, da bi nekoč postala književnica. Danes, s tremi izdanimi knjigami za otroke, je avtorica uresničila svojo otroško željo in obogatila slovensko literaturo za najmlajše.

Do zdaj je izdala tri knjige za otroke, s prevodom pa skupaj štiri. Njena prva knjiga, “Rozi,” je izšla leta 2014 pri založbi Didakta in prejela odlične ocene. Priporoča jo tudi Društvo Bralna značka, kar potrjuje njeno kakovost in priljubljenost med mladimi bralci. Druga knjiga, “O dveh miškah,” ki je izšla leta 2017 pri založbi Obzorja, je še en primer čudovite pripovedi v verzih. Ta zgodba je dostopna kot e-knjiga in zvočna knjiga, kar jo približalo še širši publiki.

Njena najnovejša knjiga je slikanica “Kako je Zajec delil srečo,” ki je nedavno izšla pri založbi Morfem, v angleškem prevodu z naslovom “How Rabbit Spread Happiness.” Petanova je navdušena nad tem, da bo njena zgodba kmalu dostopna tudi v slovenskem jeziku.

Zgodba o zajčku bo kmalu na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Svet pravljic je navdih sam po sebi

Pisateljica prizna, da je njeno navdušenje nad pravljicami tisto, kar jo najbolj navdihuje pri ustvarjanju. „Pravljice so polne simbolike in sporočil, ki jih lahko predaš otrokom. Neprecenljiv je občutek, ko vzljubijo pravljični lik, ki si ga sam ustvaril,” pravi sogovornica, ki se še posebej razveseli trenutkov, ko knjigo najde na policah knjižnic, ki so ji od nekdaj predstavljale poseben kraj.

Za pisateljico je pomembno, da pravljica ni le zgodba, ampak nosi tudi globlja sporočila. Otroci so po njenem mnenju zahtevni bralci, ki jih knjiga najprej mora privlačiti vizualno, zato je ilustracija ključni del slikanice.

Pripoved mora buriti domišljijo in podajati pomembne življenjske lekcije. Prav to sporočilo prinaša tudi njena najnovejša slikanica “Kako je Zajec delil srečo,” ki otrokom skozi zgodbo pomaga razumeti vrednote, kot je deljenje.

Ljubezen do pravljic in zgodb pa ni edini dejavnik, ki je pisateljico vodil v svet pisanja za otroke. „V svet otroške literature me je pravzaprav povleklo po rojstvu mojih hčera, ki sta želeli poslušati vedno nove izmišljene zgodbe,” razlaga. Prvi koraki so bili težki, vendar so vztrajnost in zaupanje v lastno delo kmalu obrodili sadove.

“Rozi,” je izšla leta 2014

Pravljice v dobi digitalizacije

V času digitalizacije, ko otroci vedno manj berejo in težje ohranjajo koncentracijo, Petanova opozarja na pomen branja že od zgodnjih let. „Digitalni svet nam je veliko dal in še več vzel. Zato je tako zelo pomembno, da starši beremo in pripovedujemo pravljice že majhnim otrokom. Z branjem spodbujamo miselni in govorni razvoj, krepimo sposobnost poslušanja in koncentracijo,” poudarja.

Laura Petan ostaja zvesta otroški literaturi in v bližnji prihodnosti ne razmišlja o pisanju za odrasle. „Otroška literatura je moje področje, tu lahko še kaj doprinesem,” pravi odločno. S svojim delom želi še naprej prispevati k bogatenju otroške literature in spodbuditi mlade bralce k ljubezni do knjig.

Čeprav je pot do izdaje knjige pogosto zahtevna, pisateljica verjame, da imamo v Sloveniji veliko dobrih avtorjev in kakovostne literature. Sama je vedno pripravljena prisluhniti navdihu in ustvarjati, vendar brez prisile. „Pišem predvsem po navdihu. Nič ne gre na silo. Lahko imaš ustvarjalni mrk in prazno glavo, potem pa pride pravi trenutek in napišeš celo zgodbo v rimah,” opisuje svoj ustvarjalni proces.

Knjige Laure Petan najdemo v knjižnicah in šolah, kjer se udeležuje kulturnih dogodkov in predstavitev. Z vsakim novim delom bogati svet otroške literature, pri čemer se zaveda, kako pomembno je spodbujati ljubezen do branja že v najnežnejših letih.

Povezane objave

Podpora županu pred občinsko stavbo

Nagovor ravnatelja GSŠ Kočevje razburil dijake in starše

Regijska civilna iniciativa napoveduje protestni shod

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih