Kočevsko jezero ali bazen? Kaj bi izbrali?

Kočevsko jezero.

V vročini, ki nas je zajela, mnogi iščemo vse mogoče oblike osvežitve. Danes ima že marsikdo na vrtu vsaj manjši bazen, kjer še posebej radi uživajo najmlajši. Na srečo imamo pri nas možnost vročino prebroditi tudi ob in v Kočevskem jezeru, ki velja za eno najčistejših jezer v Sloveniji. Z višjimi temperaturami in lepšim vremenom v zadnjih dneh narašča obisk Kočevskega jezera, ki postaja ena od osrednjih destinacij za oddih domačinov in turistov na kočevsko-ribniškem območju.

»Pripeljali smo se iz Trzina, ker smo po fotografijah videli, da je tukaj zelo lepo,« nam je zaupal eden od kopalcev, ki se je v Kočevje pripeljal z dvema hčerkama. Deklici sta več kot očitno uživali v prijetnih temperaturah v in ob vodi, po zabavi v jezeru je sledilo sladko okrepčilo.

»V miru lahko spijem kavo in ju imam na očeh. Res je lepo in urejeno,« se ne more načuditi sogovornik Gregor, ki je sicer mislil, da je jezero naravno.

Kočevsko jezero.

Konec 70. let so v Kočevju prenehali z izkopavanji rjavega premoga, voda je postopoma napolnila 40 metrov globoko kotanjo in tako je nastalo Kočevsko oziroma Rudniško jezero. Danes sodi med čistejša v Sloveniji, v zadnjih letih pa je še privlačnejše, ker je občina ob njem uredila plažo z več lesenimi pomoli in drugimi površinami, ki omogočajo sončenje in različne aktivnosti. Na glavni plaži je tudi bar, kjer se lahko obiskovalci osvežijo in okrepčajo.

Ob jezeru je občina uredila tudi kamp, s katerim upravlja občinski Zavod Kočevsko. Obiskovalcem ponuja glamping hišice, prostore za avtodome, prikolice in šotore. »Če ne bomo utrujeni, se bomo sprehodili okoli jezera,« nadaljuje sogovornik iz Trzina, ki je prepričan, da se bo do konca kopalne sezone še vračal.

Jezero ali bazen? 

»Jezero ali bazen?« ga še vprašamo za konec, čeprav je odgovor jasen. Gregor in družina so za jezero, kaj pa vi?

Odločitev je seveda stvar posameznika. A vseeno naštejmo nekaj prednosti, zakaj je jezero boljša izbira:

Kočevsko jezero se ponaša z vodo, ki ustreza najstrožjim standardom kakovosti. V nasprotju z bazeni, kjer se voda filtrira in klorira, je jezerska voda naravno čista in osvežujoča, brez neprijetnega vonja po kloru.

Jezero ponuja ogromno prostora za plavanje, veslanje, SUP-anje in druge vodne športe. V bazenu ste omejeni na majhno površino, kjer hitro nastane gneča, medtem ko vam jezero nudi svobodo.

Kočevsko jezero.

Kočevsko jezero je obdano z gozdovi, ki ustvarjajo čudovito kuliso in nudijo prijetno senco v vročih poletnih dneh. V bazenu ste ujeti med betonom in ploščicami, z omejenim stikom z naravo.

Poleg kopanja in vodnih športov Kočevsko jezero ponuja številne druge možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Lahko se sprehodite ali kolesarite ob jezeru, se z dovolilnico odpravite na ribolov ali pa preprosto uživate v miru in tišini narave. Bazeni ponujajo omejene možnosti za aktivnosti izven plavanja.

Poleg tega je Kočevsko jezero lažje dostopno, kot si morda mislite. Parkiranje je brezplačno, prav tako vstop na plažo. Nakup vstopnic za bazenske komplekse pa družino kar udari po žepu.

A kot smo že zapisali, vsak se odloči sam – bazen ali jezero – važno je, da lažje prenesemo vročino. Kjer koli že.

Povezane objave

Podpora županu pred občinsko stavbo

Nagovor ravnatelja GSŠ Kočevje razburil dijake in starše

Regijska civilna iniciativa napoveduje protestni shod

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih