Kdor se rad druži in prepeva, v življenju mu marsikaj uspeva

Dobrote v Maticovi hiši 2019.

Nikoli ne reci, »ko bom imel čas za to«; mogoče za to ne boš imel nikoli časa! Naj vaš čas ne mineva tako hitro, da bi pozabili na prijatelje, družiti se, se nasmehniti, spomniti se in občutiti lepoto tega, da imamo drug drugega ter doživeti to, kar znamo z dušo in srcem izvajati, ustvarjati ali pa morda samo občudovati …

Občni zbori

Prvo največje druženje za vse članice se je vsako leto začelo z občnimi zbori – tako na našem, kot pri sosednjih društvih v Kočevju, v Velikih Laščah, v Dobrepolju ter v Grosupljem in na Trojanah na Zvezi kmetic Slovenije, kamor je bilo povabljenih po nekaj predstavnic iz vsakega društva.

Poleg zastavljenih ciljev v tekočem letu, ki smo si jih zadale na uradnih delih zborov, so se odvijali še družabni deli, na katerih smo obeležile okrogle obletnice naših članic, s kulturnim programom Veselih Ribnčank, pa vsakič obeležile tudi Dan žena, če je bil občni zbor v marcu.

Naši občni zbori so se v dvajsetletnem obdobju odvijali Pri Miheliču, v Kroni, Pri Puglju, v Inlesovi jedilnici, v Lovskem domu v Rakitnici, največkrat pa pri Makšarju v Brežah in v Zamostcu pri Urški. Prvi ustanovni občni zbor je bil leta 2000, s predsednico Marijo Bojc, od leta 2002 pa je bilo vodenje društva zaupano meni. Spomnim se, kako sem bila tisto leto nad veliko udeležbo članic prijetno presenečena, saj nas je bilo prisotnih 96 in je bila restavracija v Kroni skoraj premajhna.

Naša druženja

Poleg občnih zborov, so bila skozi vsa leta nekatera naša druženja že kar tradicionalna. Pevske vaje Veselih Ribnčank, praznovanja rojstnih dni, prednovoletna srečanja in pikniki pri meni doma v Kotu, so postali stalnica. Kar nekajkrat smo obiskale Špas teater v Mengšu, pa koncerte v Hali Tivoli, kot publika sodelovale na televizijskih snemanjih (Raketa pod kozolcem, Slovenski pozdrav, Pri Črnem Petru) in še bi se kaj našlo. V lepem spominu nam bo ostalo jutranje voščilo za rojstni dan takratnemu županu Jožetu Levstku, ki smo ga pred službo pričakale s pesmijo in pečeno sončnica. Ali pa 40-letnica gospoda Francija Buta, ki je bil v tistem času kmetijski minister, saj smo mu na praznovanje v Lovski dom v Rakitnico prinesle živega zajčka in košaro domače »bio« zelenjave … in kakšen smeh je bilo slišati, ko smo mu zapele tudi prirejeno pesem:

Še kravico prodala bom za sladko vince dala bom, da Francitu nazdravimo, ker rojstni dan slavi!
Prašička še prodala bom, za sladko vince dala bom, da Francitu nazdravimo, ker rojstni dan slavi!
Joj, joj, joj, kaj bo zdaj z menoj, vse sem dala, vse prodala, kaj bo zdaj živež moj?
Joj, joj, joj, repa in fižol, brez slanine in klobase, zdaj bo živež moj!

Druženje z domačimi in sosednjimi društvi

Skozi vsa leta je naše druženje potekalo med domačimi ustanovami in društvi, s katerimi smo v skupnem sodelovanju izpeljali kar nekaj praznovanj, obeležij in tradicionalnih projektov, kot so pustovanje, kresovanje, sejmi in koncerti. Ostala nam bo v spominu Mercatorjeva akcija »Mi delamo dobro«, ali pa obeleženje rožnatega oktobra pod sloganom »Mar nam je za naš jutri«.

Sodelovanje s sosednjimi društvi pa je največkrat potekalo preko turističnih društev, ali v okviru Zveze kmetic Slovenije. Da druženje ne bi ostalo samo pri občnih zborih, smo se dogovorile, da naša prijateljstva okrepimo še z drugimi skupnimi udejstvovanji. Z medsebojnim udeleževanjem na regijskih srečanjih zveze, na seminarjih, razstavah, kuharskih tečajih, tekmovanjih, praznovanjih okroglih obletnic društev, predavanjih, piknikih, koncertih in izletih, smo krepile in bogatile skupno prijateljstvo in si izmenjavale svoja znanja in izkušnje. Tudi skupna letovanja v Strunjanu in Dobrni so ostala nepozabna, pa srečanja pri kmeticah leta in mladih kmeticah; nepozabna in prijetna vsakoletna srečanja na praznik Svete Marte v Dobrepolju, v Robu in Laščah in še bi lahko naštevala.

Za podeželska društva od drugod, smo organizirale izlete po Ribnici, ali jih gostile na naših prireditvah in koncertih, kjer je bilo udeleženih tudi že preko 150 nastopajočih gostov. S tem smo prispevale k promociji naših krajev. Gostje so vsakokrat zadovoljni zapustili ribniško dolino, saj smo jim poleg ogledov naših znamenitosti, postregle tudi s kulinaričnimi dobrotami in ostalimi stvaritvami, ki so prepoznavne za naše kraje…

Praznujemo 20. obletnico delovanja in druženja

Leto 2020 je za » RIBNIŠKE PODEŽELKE« posebno slavnostno, saj praznujemo svojo 20. obletnico delovanja in druženja. Kot predsednica društva, sem vesela in ponosna, da smo si vzele čas in v dvajsetih letih doživele nepopisno lepe trenutke, urice, dneve, leta;  vesela in ponosna, da so si za skupno druženje vzeli čas tudi naši prijatelji in zvesti oboževalci, ki so naše delo in dogodke spremljali skozi ves čas dvajsetletnega delovanja. Čas, ko smo se v skupnem druženju povezovale, se učile in ustvarjale, se smejale in včasih tudi jokale in se tolažile. Lahko rečem, da smo bile ob posebnih priložnostih kot velika družina in smo uživale ob naših pripravljenih dobrotah. Takrat je smeh, veselje in petje prepodilo vsakdanje skrbi.

Zelo pestro dogajanje smo imele v našem društvu – veliko doživetij, veliko lepih zgodb, a včasih tudi neljubih, saj je množici različnih ženskih natur težko vsakokrat ustreči. Vesela bom, če se bodo v našo družbo vključile nove članice, ki želijo biti aktivne in ustvarjalne, ali pa samo v dobri družbi. Čutim, da je čas za spremembe, zato dobrodošle mlajše in zagnane gospodinje, da prevzamete vodstvo in pomladite društvo.

Zahvala

Pravijo, da bogastvo ni to, kar imamo, temveč to, kar smo in znamo… Vse aktivnosti ne bi bilo možno izpeljati brez dobre volje, iznajdljivosti, s pridnim delom in finančnimi vložki članic, ki jih prispevamo za vsak projekt posebej, seveda ob sofinanciranju Občine Ribnica in nekaterih posameznih donatorjev, ki cenijo in podpirajo naše delovanje. V imenu vseh članic, hvala vsem donatorjem, posebej Občini Ribnica.

Ob tej priložnosti se v imenu vseh članic in nenazadnje v imenu vseh nagrajencev, zahvaljujem Občini Ribnica za podeljene nagrade in priznanja, posebno za podeljeno »Občinsko priznanje«, ki smo ga letos prejele za 20. obletnico društva.

Ob naši obletnici izrekam čestitke tudi vem članicam, posebno tistim, ki so v društvu že vseh 20 let. Ko bo čas primeren, pa bomo skupaj še nazdravili.

Vre, vre, vre, me smo ponosne Ribnčanke!

Vesel Marinka, predsednica DPŽ Ribnica

Povezane objave

Ribniški skavti zbirajo odpadni papir

“Bojim se domov zaradi slabih ocen”

Kakšno je zdravje prebivalcev Kočevja in Ribnice?

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih