KAM NA IZLET: K črni človeški ribici v Belo krajino

Tokrat vas na izlet povabimo v Belo krajino. Ob izviru Jelševnik je edina lokacija, kjer je mogoče črno človeško ribico opazovati v njenem naravnem okolju. Človeška ribica je vodna dvoživka in največja jamska žival. Zaradi svoje obarvanosti je še posebej zanimiva črna človeška ribica, ki živi samo na belokranjskem plitvem krasu, na zaplati približno 10 kvadratnih kilometrov. Zaradi specifičnih evolucijskih prilagoditev ima vrsta velik znanstveno raziskovalni pomen.

Infocenter na Domačiji Zupančič je bil zasnovan z željo po ozaveščanju o pomenu ohranjanja čistega okolja. Nastal je v sklopu projekta Črna človeška ribica z željo po informiranju javnosti o ekološki občutljivosti območja, na katerem živi ta izjemno ogrožen jamski endemit. Infocenter služi različnim ciljnim skupinam. Strokovnjaki v pokritem šotoru, kjer se nahaja kraški bruhalnik, opravljajo najrazličnejše analize. Različni dogodki, ki jih organizira družina Zupančič, obiskovalce nagovarjajo k uživanju ekološke in zdrave hrane in pomenu ohranjanja čiste narave. Posamezni obiskovalci in šolske skupine tu dobijo prve informacije o črni človeški ribici in jamskem življenju. Pod okriljem Infocentra potekajo najrazličnejše aktivnosti z enim skupnim ciljem – ohranjati naravo čisto.

V Zupančičevi hiši so na ogled informativni panoji in film o črni človeški ribici. Spoznali boste, da je očem skrit jamski svet v resnici življenjski prostor številnih jamskih živali s prav posebnimi prilagoditvami na življenje v temi. Te živali so kljubovale številnim ekološkim katastrofam, ki so se na občutljivih kraških tleh odvile zaradi nespametnega odlaganja različnih odpadkov.

  • KAJ LAHKO POČNETE? Sprehod, raziskovanje narave, spoznavanje črne človeške ribice.
  • STROŠEK IZLETA: Če se odločite za samostojen ogled, boste plačali 3 EUR na odraslo osebo, otroci do 12. leta imajo samostojen ogled brezplačen. Možni pa so tudi vodeni ogledi (vsak dan, razen ponedeljka) – cena za odrasle je 6 EUR, za otroke do 12 let pa 3 EUR. Vodeni ogledi so ob 10h-11h in 16h-17h ali po predhodnem dogovoru ob drugih terminih.
  • HRANA IN PIJAČA: Ob razstavnem prostoru je manjši butik, kjer je možno popiti kavo, po predhodnem dogovoru vam lahko pripravijo kosilo (imajo ekološko kmetijo in ribogojnico, tako vam bodo postregli s postrvmi ali jagenjčkom – je pa obvezna predhodna najava).
  • PRIMERNO ZA OBISK Z OTROŠKIMI VOZIČKI: delno da; lažje z nosilkami
  • PARKIRIŠČE: da.
  • DA JIH NAJDETE, V NAVIGACIJO VPIŠETE: Izletniška kmetija Zupančič, Jelševnik 8b

Če vas zanima zgodovina, se na poti v Belo krajino ob regionalni cesti Semič-Črnomelj v vasi Rožanec ustavite še pri mitreju Rožanec. Umeščen je v zelo zanimiv ambient, znan je kot eden najprivlačnejših arheoloških spomenikov na Slovenskem. Ambient templja sredi gozda samo še doda k misticizmu kulta Mitre. Tempelj je bil vklesan v opuščen kamnolom v antiki proti koncu 2. stoletja. Iz vasi Rožanec do mitreja vodi označena pot, ki vam bo vzela le približno deset minut. Kratek družinski sprehod lahko podaljšate do cerkvice sv. Jurija. Pot je primerna tudi za najmlajše.

  • KAJ LAHKO POČNETE? Sprehod, raziskovanje narave, spoznavanje zgodovine.
  • STROŠEK IZLETA: Brezplačno.
  • HRANA IN PIJAČA: Ne.
  • PRIMERNO ZA OBISK Z OTROŠKIMI VOZIČKI: Ne.
  • PARKIRIŠČE: manjše parkirišče
  • DA JIH NAJDETE, V NAVIGACIJO VPIŠETE: mitrej Rožanec
  • Obisk Bele krajine lahko dopolnite z obiskom krajinskega parka Lahinja in izvira Krupe, popestrite pa s kopanjem v Kolpi.

Povezane objave

Ribniški skavti zbirajo odpadni papir

Meritve hitrost: Kje vas lahko ujamejo?

Aljaž Hočevar iz TK Kočevje z odličnim rezultatom

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih