Jarmova reta še v restavratorski delavnici

Tako so jo novembra lani demontirali.

Ob 900-letnici Ribnice je leta 1982 je bila poleg izdatne monografije kot simbol za prihodnje rodove, na začetku občinske ceste, ki se v Žlebiču od državne ceste odcepi proti Brežam, postavljena mogočna lesena reta, delo akademskega kiparja in slikarja Staneta Jarma iz Kočevja.

Umetnikovo mojstrovino, kot tudi ducat drugih njegovih, razsejanih po deželi suhe robe, je v preteklih letih načel zob časa, zato je klicala po temeljitem posegu. Novembra lani se jo je v sodelovanju z Restavratorskim centrom Slovenije in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije lotila Občina Ribnica.

Poleg Barjanke na Vrhniki, je Jarmova reta edinstven spomenik, ki bo umeščen v nacionalni program obnove pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine RS.

Po natančnem strokovnem pregledu – tudi statike, so skulpturo demontirali in jo odpeljali v delavnico restavratorskega centra. Posamezne dele so v tem času rentgensko pregledali, nekatere dotrajane dele so nadomestili z vsadki, tako da bo prenovljena skulptura zadržala svojo prvotno obliko.

Čeprav so si na Občini želeli, da bi obnovljeno veliko rešeto postavili na prvotno lokacijo (letos sicer odpovedanega) Ribniškega sejma suhe robe in lončarstva, se to ni zgodilo.

mgć

Povezane objave

Ribniški skavti zbirajo odpadni papir

“Bojim se domov zaradi slabih ocen”

Medvedji mladič na območju Podgorske ulice

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih