“In sejem bil je živ”

Tako smo se vrsto let pohvalile, ko je beseda nanesla na RIBNIŠKI SEJEM, na katerem smo članice Društva podeželskih žena s svojo stojnico tradicionalno sodelovale prav od samega začetka delovanja- najprej v gradu, potem pa vsako leto pred cerkvijo. Letos pa nam je »korona« zagodla in živ je ostal samo spomin na prejšnja leta – tudi ob prepevanju pesmi, katere priredba besedila je nastala ravno za ribniški sejem.

(Besedilo priredila Marinka Vesel, Kot, 3.9.2003, na melodijo; Jutri bo v Celovcu sm´n)

D´NS JE V RIBNC´ SEMN, smo sem se mje podale, de buomo kaj zetaušale, še rajši pa predale.
Vesele smo, de ste pršl´, de b´ se fajn imajl´,
de b´ prou use pruobal´, kar smo ne štante dajl.

Ne vuolo imamo dost´ reči, krüha in peciva,
če pa pr´ src´ vas t´šči, tüd češpov´ga goriva.

Ponüjamo vam še jedi, prou use so iz f´žola ,
de pa po n´h se fajn prdi, tu je božja uola.

Prov l´pu ste vabljen´, pruobajte, vzemite,
če je kaj dnarja u tošeln´, pa še mau k´pite.

Kar ponosna sem, da smo bile na ribniškem sejmu gostiteljice na naši stojnici, kjer smo stregle in prodajale pecivo in druga ročna dela, katera smo izdelale s pridnostjo, zagnanostjo in iznajdljivostjo, prisotne dva desetletja. Mnogi so nam ob obisku izrazili priznanje nad našo prijazno domačo besedo, bogato obloženo stojnico, v sprevodu pa z našim oblačilnim videzom, ki je ponazarjal izročitev oblačilne kulture naših babic. Vesele smo bile, da je bila naša stojnica ponos ribniške gostoljubnosti in domačnosti in je privabila vse pomembne goste, katerih pohvale so nam odprla srca in roke, da so zadovoljni odšli od nas.

Povabila turističnih društev

Od leta 2005 pa vse do 2019 smo na stojnici tradicionalno sodelovale še na mnogih turističnih prireditvah, kot je sosednji Tržni dan v Sodražici, pa na prireditvi Tamburanje va Kosteli, pa na Prangerjadi v Predgradu, pa v Gradežu na Praznik suhega sadja. Na povabilo Obrtne zbornice in Občine Ribnica, smo večkrat sodelovale tudi na turističnem sejmu Alpe Adrija, oziroma Turizem in prosti čas, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, pa v Kočevju pred Športnim centrom, kjer so bila mednarodna srečanja Nevladnih organizacij, pa v pasaži Maksimarketa v Ljubljani, kjer so potekala snemanja oddaj Marije Merljak -Dobro jutro Slovenija, pa na Rudniku v Supernovi, kjer smo predstavljale velikonočne ribniške jedi, pa v Velikih Laščah na Dan gospodinj… Vsaj po enkrat smo se na stojnici predstavile tudi v Rodicah pri Domžalah, v Stični, v Zapotoku nad Igom, v Dobrepolju na tiho nedeljo in na dobrepoljskem vandranju, pa v ribniškem gradu na srednjeveškem dnevu Društva Hedera, pa pred Mercatorjem v akciji – Mi delamo dobro, pa pred Rokodelskim centrom in Miklovo hišo na prednovoletnem sejmu in lani prvič pred ribniškim športnim centrom, na povabilo Kluba ponosnih posameznikov, ki so organizirali Trail po Mali gori in še bi se kaj našlo.

Nov izziv

Ob 15. obletnici našega društva smo si zadale nov izziv in skupaj z Zvezo kmetic Slovenije, izvedle tekmovanje med društvi, z naslovom »DOBRODOŠLI NA NAŠI STOJNICI«. S stojnicami smo popestrile dogajanje ob praznovanju, prav tako pa poskrbele, da so se članice sodelujočih društev na svoj način potrudile in privabile publiko k stojnici, ki so bile zelo različno obložene. Na njih so udeleženke pripravile ponudbo, ki je tradicionalna za področje, ki so ga predstavljale. To nas je nekoliko presenetilo, a hkrati smo bili tega veseli, saj tako dokazujemo, da smo na svoje kraje in našo preteklost ponosni. Ob razpisu smo tekmovalnim skupinam pri postavitvi stojnice pustili proste roke in pot domišljiji. Tri članska komisija je opravila ocenjevanje, ki je bilo prijetno, a odgovorno. Stojnice so bile domiselne, lepo obložene in ob njih so bile prijazne gospe, ki so razlagale, od kje so, kaj počnejo in kaj ponujajo. Vse dobrote smo lahko degustirali. Komisija je bila enotnega mnenja, da so si vse udeleženke zaslužile najvišje priznanje: veliko ribniško leseno žlico, s strani Zveze kmetic Slovenije, pa zlato odličje za sodelovanje na regijskem tekmovanju… Morda v razmislek, da tekmovanje »Dobrodošli na naši stojnici«, spremenimo v tradicionalni dogodek našega društva…

Zagnane in vzdržne

S svojo pristnostjo in domačnostjo se lahko ponašamo še danes, saj smo dobrodošle povsod po naši ljubi Sloveniji. Z domačo besedo, pesmijo, oblačilno kulturo, predvsem pa s pečenimi ribniškimi dobrotami, predstavljamo našo dediščino, nad katero so mnogi presenečeni.
Srčno upam, da nas »korona« ne bo čisto ustavila in bomo še imele priložnost sodelovanja s predstavitvijo ribniške doline na stojnici, kjer bomo s ponosom in radostjo rade zapele našo himno »Vre, vre, vre, me smo pa RIBNČANKE« in to v pravem pomenu besede.

Marinka Vesel, Predsednica DPŽ Ribnica

Povezane objave

Ribniški skavti zbirajo odpadni papir

“Bojim se domov zaradi slabih ocen”

Kakšno je zdravje prebivalcev Kočevja in Ribnice?

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih