“Dvajsetodstotni dvig deleža debelih otrok v enem letu je nekaj nepojmljivega, to se v zgodovini Slovenije še ni zgodilo”

Učitelji športne vzgoje so na 100 osnovnih šolah izvedli meritve ŠVK z 20.000 osnovnošolci. Upad gibalnih sposobnosti je, glede na predhodno šolsko leto, velik, največji pri vzdržljivosti in koordinaciji celotnega telesa.

V letošnjem letu beležijo najnižji odstotek gibalno visoko učinkovitih otrok v vsej zgodovini ŠVK meritev. Pri več kot polovici otrok se je povečal delež podkožnega maščevja, kar se je pokazalo tudi v skokovitem porastu deleža debelih otrok v zadnjem letu. Posledice upada gibalne učinkovitosti otrok se bodo poznale tudi na področjih: v upadu odpornosti, krajši pozornosti, zdravstvenih težavah, nižji šolski uspešnosti.

SLOfit ekipa predvideva, da bodo posledice karantene spremljale generacije otrok še nekaj let. Predlagajo, da otroka spodbujamo z gibanjem. “Ključno je, da ob morebitni uvedbi karantene, ne zapremo igrišč in telovadnic, ampak jih pustimo odprte in spodbujamo otroke, da se gibajo.”

K.N.

Povezane objave

Letošnje poletje najbolj vroče v zgodovini meritev

Poslanci o reševanju romskih vprašanj

Uspešno zaključen še en Festival poklicev!

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih