Deklica s težko poškodbo glave, uspavana in umetno predihavana skoraj tri tedne

Čelada.

Vožnja s kolesom ali skirojem je zabaven in aktiven način mobilnosti, ki postaja vedno bolj priljubljena. Vendar pa se s tovrstno aktivnostjo, kot pri vsaki drugi, pojavljajo določena tveganja. Nevarnost padcev je vedno prisotna, zato je za varnost kolesarjev in voznikov skirojev ključnega pomena ustrezna zaščita. Tukaj pride v igro kolesarska čelada. Na družbenih omrežjih je zaokrožil zapis s Facebook profila Pediatrinja.si, ki opozarja na nujnost uporabe čelade in varnostnega pasu.

»Varnost otroka ni nekaj, o čemer bi se sploh pregovarjali… Dežurna tega vikenda je bila kaplja čez rob… Ta prispevek se je nabiral že nekaj časa… Letos že deklica, moja pacientka, s težko poškodbo glave, uspavana in umetno predihavana skoraj tri tedne… Posledica padca z električnim skirojem… Ni nosila čelade. Dnevi in dnevi skrbi in strahu, kako bo… Zadnji vikend prometna nesreča, v kateri je bila težko poškodovana deklica, ker se ni hotela pripeti… Na vsakem koraku najstniki brez čelad in v natikačih na električnih skirojih. Raje ne pomislim, koliko so jih otroci v preteklih dneh dobili za spričevala… Kaj nam ni jasno? Nedavno sem enega takih zagledala v čakalnici. Kar iz ust mi je zletela pripomba, da naj skiro takole brez čelade tokrat kar v rokah domov odnese… Njegovi mami sem se sicer takoj opravičila, ker se vmešavam… ona pa: »Ja hvala, da mu še vi rečete… ne posluša.« Tu nastopi to, kar sem zgoraj napisala. Če otrok ne uporablja zaščitne opreme ali se sicer tvegano vozi, se ne pregovarjamo ali prosimo, ampak skiro preprosto brez besed vzamemo… če se otrok ne želi pripeti v avtomobilu z varnostnim pasom, preprosto ustavimo… To resnično niso teme za prošnje, prepričevanje in pregovarjanje. Gre za življenje in zdravje otroka… Gre za to, ali bomo z njim ali z njo plesali na maturantskem plesu ali bomo trpeli ob pogledu na posledice poškodb. Se opravičujem za v bistvu grobe besede, ampak preprosto ne morem drugače. Doživela sem tudi hude poškodbe svojega otroka in žal vem, o čem govorim. Nesreče se zgodijo, tudi če smo previdni, ni pa treba, da jih naravnost izzivamo. Storimo vse, kar lahko, da jih preprečimo. Še enkrat, v tem primeru se ne pregovarjamo ali prosimo, ampak ukrepamo,« je zapisala avtorica.

Uporaba čelade je pri nas obvezna za otroke do 18. leta starosti.

Po slovenski zakonodaji je čelada obvezna za otroke do 18. leta starosti. Za to skupino je uporaba kolesarske čelade obvezna na vseh cestah, kjer velja prometna uredba. Kršitev te določbe se kaznuje z globo 40 evrov.

Zakaj je uporaba kolesarske čelade tako pomembna? Raziskave kažejo, da lahko pravilno nameščena čelada v primeru padca zmanjša tveganje za smrtne nesreče za kar 85 %, resne poškodbe glave pa za 88 %. To so nedvomno prepričljivi argumenti, ki govorijo v prid nošenju čelade.

V primeru nesreče zmanjša tveganje za smrt za 40-50 %

Če nismo ponotranjili uporabo čelade, je skoraj neverjetno, da pristojni še vedno pozivajo k uporabi varnostnega pasu.

V Sloveniji je uporaba varnostnega pasu zakonsko obvezna za voznika in vse potnike na vseh sedežih, kjer so pasovi vgrajeni. Kršitev se kaznuje z globo 120 evrov.

Varnostni pas ni pomemben le zaradi zakona, ampak predvsem zaradi varnosti. Raziskave kažejo, da lahko v primeru nesreče zmanjša tveganje za smrt za 40-50 % in za hude poškodbe za 70-80 %.

Varnostni pas.

Pravilna uporaba varnostnega pasu pomeni, da je pripet na način, kot ga predpisuje proizvajalec vozila, da je napetost ustrezna in da pas ni prepuščen čez vrat ali druge dele telesa.

Varnostni pas je vaš najcenejši in najučinkovitejši “airbag”. Uporabite ga vedno in poskrbite, da se pripnejo tudi vsi potniki. S tem boste pomembno vplivali na varnost vseh v prometu.

Povezane objave

Podpora županu pred občinsko stavbo

Nagovor ravnatelja GSŠ Kočevje razburil dijake in starše

Regijska civilna iniciativa napoveduje protestni shod

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih