Aljaž Vesel na jubilejnem gala koncertu

Aljaž Vesel.

Na mednarodnem festivalu “Dein Lied” (Tvoja pesem) v Bad Windsheimu blizu Nürnberga v Nemčiji, ki je bil ustanovljen leta 2014 z namenom, da se na njem predstavijo vse evropske države skozi pesem, je prvič leta 2022 nastopil tudi Aljaž Vesel, v Nemčiji živeči Sodražan, sicer evropsko zelo uveljavljen tenorist.

Petje je študiral na Univerzi za umetnost v Zürichu in februarja 2019 diplomiral iz glasbene pedagogike. Takrat je zastopal Slovenijo in v obveznem delu nastopa, ob prepevanju slovenskih pesmi, vzel v roke harmoniko in tako spomnil na čase, ko je na začetku glasbene poti v domačem kraju igral na diatonično harmoniko z očetom Daretom in prijatelji. To je direktorja festivala Christopherja von Weitzela tako navdušilo, da je Aljaža skupaj s soprogo, sopranistko Gabrielle Coluto, povabil na gala koncert, ki so ga pripravili ob 10-letnici festivala.

Aljaž je predvsem čudovit tenorist…

»…in ima pred seboj zagotovo veliko prihodnost. To je nekaj, kar lahko rečem kot strokovni kolega. Osebno pa lahko dodam, da je odličen prijatelj in čudovit človek, s katerim uživava v skupnem muziciranju, in je pri nas vedno dobrodošel. Zelo se veselim, da bom z njim spet ustvarjal glasbo, in resnično upam, da to ne bo zadnjič,« ga je spoštljivo pohvalil.

Hkrati se je Christopher spomnil odmevnega Aljaževega nastopa pred dvema letoma: »Bil sem zelo pozitivno presenečen in nato še bolj navdušen, ko sem takrat slišal slovenske pesmi. Seveda je bilo to za nas nekaj povsem novega in niti ne upam povedati, pod kakšnimi vplivi smo bili skozi to glasbo. Deloma je bila italijanska, pa tudi vzhodno balkanska in deloma grška! Bilo je zelo vznemirljivo, še posebej pa je bilo super, ko se je Aljaž sam spremljal,« je bil vtisov poln Christopher.

»Imenitno je nastopati in se poklanjati zvesti publiki na evropskih odrih, ampak verjemite mi, ni lepšega od ovacij, ki jih začutiš med domačimi ljudmi. In ravno zaradi tega se veselim, upam da, oktobrskega koncerta v Ribnici,« je v pričakovanju tega dogodka še povedal Aljaž, ki ga tudi to poletje skupaj s soprogo čaka vrsta koncertov po Nemčiji.

Povezane objave

Podpora županu pred občinsko stavbo

Nagovor ravnatelja GSŠ Kočevje razburil dijake in starše

Regijska civilna iniciativa napoveduje protestni shod

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih