ALI STE VEDELI? Da se izraz »prehranski dodatki« zelo pogosto zmotno zamenja z izrazom »prehranska dopolnila«.

Poglejmo v čem se izraza med seboj razlikujeta.

Kaj so prehranski dodatki in kaj so prehranska dopolnila?

Prehranski dodatki soaditivi, kot so antioksidanti, barvila, sladila ipd., kar so sicer živila, vendar jih samih po sebi ne uživamo. Prehranski dodatki se živilom dodajajo z namenom izboljšanja njihovega okusa in/ali obstojnosti.

Prehranska dopolnila so živila v koncentrirani obliki, katerih namen je dopolnjevati uravnoteženo prehrano. So vir posameznih hranil ali njihovih kombinacij in drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Največkrat so v obliki kapsul, pastil, tablet in tudi v tekočem stanju. Skratka v oblikah, da se jih lahko uživa v odmerjenih, manjših količinskih enotah. Najpogosteje uporabljene sestavine v prehranskih dopolnilih so vitamini, minerali ter rastline in njihovi izvlečki.

Zakaj so prehranska dopolnila priporočljiva kot dodatek k uravnoteženi prehrani?

Ob predpostavki, da se prehranjujemo pestro in uravnoteženo, da smo zdravi, razen vitamin D, ki ga s prehrano ne moremo zaužiti dovolj, ne potrebujemo vnosa prehranskih dopolnil. Morda je potrebno še poudariti jemanje Omega3, ker v našem podnebju zaužijemo premalo rib. V primeru, da naša prehrana ni uravnotežena, bi uživanje prehranskih dopolnil lahko zmanjšalo tveganje za razvoj številnih bolezni, povezanih z nezadostnim vnosom hranil.

Na kaj moramo biti pozorni pri morebitnem uživanju prehranskih dopolnil?

Naj poudarimo, da uživanje prehranskih dopolnil ob uravnoteženi prehrani nikakor ne moremo enačiti s pestro uravnoteženo prehrano in zdravim življenjskim slogom. Zelo pozorni moramo biti pri izbiri prehranskih dopolnil, saj je trg s svojo ponudbo zelo pester. Kar nekaj raziskav kaže na to, da so bila nekatera prehranska dopolnila, predvsem tista slabše kakovosti, povezana z neželenimi učinki. To je verjetno posledica pomanjkljivosti nadzora in slabše regulacije proizvodnje in trženja prehranskih dopolnil v primerjavi z zdravili. Zelo previdni moramo biti pri spletnemu nakupu, razen, če ne gre za spletno lekarno ali specializirano prodajalno. Prav tako moramo biti pozorni na pravilno odmerjanje prehranskih dopolnil in se o tem, kakor tudi njihovem jemanju dobro posvetovati z strokovnjaki.

Ob vsem zgoraj navedenem bi radi omenili še sledeče. Največja »varovalka« našega zdravja je krepitev našega imunskega sistema. Zavedati se moramo, da ni dovolj, da zanj skrbimo samo takrat, ko nas na to spomni kdo drug, ali pa ko smo že zboleli. Vsak dan se moramo zavedati, da le z doslednostjo in skrbnostjo zagotovimo prave pogoje za naše zdravje. In to je zdrav odnos do našega telesa.

S.K.

Povezane objave

Ribniški skavti zbirajo odpadni papir

Pohod po Brodnikov poti

“Bojim se domov zaradi slabih ocen”

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih