A je k’du doma?

KUD Dramšpil, gledališka skupina iz Ribnice, je korenine pognala leta 2012. Združuje jih ljubezen do gledališke kulture, lepe pisane besede in ustvarjanje na odru. Prepoznavni niso le v domačem okolju, saj z vsako igro gostujejo tudi na odrih okoliških krajev in tudi dlje.

Leta 2017 je vsestranska (režiserka, pisec besedil, igralka) Andreja Škrabec za avtorsko delo Knjižni klub prejela Linhartovo območno priznanje. Za vlogo Japlja, občinskega svetnika in veterana osamosvojite, je Linhartovo priznanje za najboljšo stransko moško vlogo prejel Nejc Horžen.

Leto 2017 so prejeli Linhartovo območno priznanje.

Ustvarjalna gledališka skupina – prejemnica letošnjega Občinskega  priznanja – je v svojem desetletnem opusu pripravila več odmevnih  odrskih nastopov, ki so bili primerni aktualnemu času oziroma dogodkom. Z vsemi je enostavno navdušila. Tako kot tudi na praznovanju desete obletnice, 9.12., v dvorani TVD Partizana v Ribnici, ki je njihovo gledališče. Množica občudovalcev neutrudne skupine si je ogledala prvo avtorsko predstavo izpred desetih let, A je k’du doma?. To so priredili tako, da v njej sodelujejo vsi člani.

Prvo predstavo so priredili tako, da so v njen sodelovali vsi člani skupine.

Začetki? Naivni, a prisrčni 

Igro so dvakrat ponovili pred polno dvorano. »Verjetno sprašujete se, kako vse skupaj začelo se je? Improliga res ni kar ena figa. Iz tega ratala je cela briga. »A je kdo doma?« smo se spraševali, ko na vajah smo se zbrali. Ekipa res nas je številčna, z nami začne se dogodivšč’na. Mi smo glasni in zabavni, včasih strašni in mikavni,« so upesnili svoje prve odrske korake.

»Začetki? Uf. Bili so čisto amaterski, naivni in hkrati tudi zabavni. Spodobno za gledališko »zeleno« skupino, kajne? Po treh, štirih letih nas je oplazila totalna kriza. Nismo odnehali. Iz nje smo se pobrali tako, da smo se trdno postavili na noge. Smo stabilni. In danes smo tukaj, kjer smo,« navdušenja, ob tretji uprizoritvi in prvi desetletnici, ni skrivala predsednica KUD Dramšpil in prav tako igralka Urša Jaklič Žagar.

KUD Dramšpil je obogatel ribniško kulturo.

Kaj sledi?

Zasedba je z vsakoletnimi premiernimi nastopi razvajala publiko. In kaj sledi po prvem okroglem jubileju? »Dobro vprašanje. Mislim, da smo si vsi zaslužili počitek (smeh). Potem pa … Potem pa bo Andreja poklicala in dejala, da se nekaj že kuha. Torej nadaljujemo,« v obljubo, ki jo je izrekla Urška, nihče ne dvomi.

KUD Dramšpil je obogatel ribniško kulturno ponudbo in so edina dramska skupina. Pred njimi je to bil KUD Sveti Gregor in dramska skupina, ki jo je vodila Vesna Horžen.

Deset let je minilo, kot bi mignil. Člani skupine se spominjajo, kako je Urša navdušeno naznanila, da interesenti, ki bi stopili v gledališko skupino tako rekoč pred vrati.   

Za humor in smeh gre

»Ni lepšega, sem ji dejala. Kmalu jih je v uk, kot mentorica prevzela Lucija Ćirović. Skupina se od takrat povzdiguje. Abonmaji, ki jih prireja Dramšpil so vedno polno zasedeni. Naši ljudje pač rabijo izvirni humor in smeh. In ga imajo,« je ob ogledu predstave poudarila Alenka Pahulje, vodja območne izpostave ribniškega sklada za kulturne dejavnosti.Tudi režiser Bogdan Štorman je pohvalila »stare mačke«, ki znajo tako pristno navezati stik z občinstvom, vzgledom sledijo tudi mlajši. Pred skupino je obdobje rasti. Vsi skupaj pa se veselijo novih prostorov v Medgeneracijskem centru, čez tri leta. Do nove predstave (ne) Ostanite doma. 

                                                                                                (mgć)

PREBERITE ŠE:

Povezane objave

Ribniški skavti zbirajo odpadni papir

“Bojim se domov zaradi slabih ocen”

Medvedji mladič na območju Podgorske ulice

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih