3. julij: Dan rudarjev

Rudarski slavolok ob otvoritvi Rudarskega doma. FOTO: PMK Kočevje.

Rudarji svoj praz­nik praz­nu­je­jo 3. ju­li­ja v spo­min na pet­dnev­no gla­dov­no stav­ko, ki so jo 3. ju­li­ja 1934 pri­če­li ru­dar­ji za­sav­skih re­vir­jev. To je po­leg praz­ni­ka de­la dan, ki spo­mi­nja na tež­ko živ­lje­nje in na tep­ta­ne pra­vi­ce de­lav­ske­ga raz­re­da. V Ko­čev­ju so ru­dar­ski praz­nik pr­vič praz­no­va­li le­ta 1955.

Praz­no­va­nje dne­va ru­dar­jev je bil v Ko­čev­ju ve­lik do­go­dek. Te­den oko­li praz­ni­ka je bil v zna­me­nju šte­vil­nih pri­re­di­tev, kot na pri­mer pro­me­nad­ne­ga kon­cer­ta god­be na pi­ha­la s spre­vo­dom ru­dar­jev v sve­ča­nih uni­for­mah, na­sto­pov pev­skih zbo­rov in gle­da­liš­kih sku­pin. Vsa­ko­let­no praz­no­va­nje je sprem­lja­la tu­di slav­nost­na se­ja. Tret­je­ga ju­li­ja zjut­raj je bi­la bud­ni­ca ru­dar­ske god­be po Rud­ni­ku in mes­tu, sko­zi oko­liš­ke va­si pa so se god­be­ni­ki pe­lja­li na rud­niš­kem ka­mi­onu. Se­ve­da pa so pri­pra­vi­li tu­di ru­dar­sko za­ba­vo s ple­som in sre­če­lo­vom.

V ted­nu oko­li 3. ju­li­ja so vsa­ko le­to po­te­ka­la raz­na šport­na tek­mo­va­nja, na pri­mer ko­le­sar­sko, od­boj­kar­sko, strel­sko, no­go­met­no in dru­ga. Ne­ka­te­ra so or­ga­ni­zi­ra­li pri Ru­dar­ske­mu do­mu, dru­ga na sta­di­onu, po mes­tu ter oko­li­ci. V tem ča­su je po­te­kal tra­di­ci­onal­ni no­go­met­ni tur­nir ru­dar­skih in dru­gih no­go­met­nih dru­štev. Slav­nos­ti so bi­le v po­sa­mez­nih le­tih zdru­že­ne s praz­no­va­njem dne­va bor­ca (4. ju­lij). Po zdru­žit­vi Rud­ni­ka rja­ve­ga pre­mo­ga Ko­čev­je s pod­jet­jem ITAS Ko­čev­je ru­dar­ji 3. ju­li­ja ni­so ime­li več de­la prost dan.

Srečanje ob dnevu rudarjev v Pokrajinskem muzeju Kočevje organiziramo od leta 2006. Vabljeni, da se ga udeležite.

Pokrajinski muzej Kočevje

Povezane objave

Ukrepajte že pri zmanjšani fizični zmogljivosti, ki se pojavi brez drugih jasnih razlogov

(GALERIJA) Čudovit praznik motoristov

NAMIG ZA IZLET: Dom na Grmadi – Nova ekipa, nov zagon!

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih