fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kultura Ribnica Umetnost

Živa zgodovina za obzidjem ribniškega gradu

Petkrat zaporedoma so člani Kulturno umetniškega društva Viteški red Viridi Hedera iz Ribnice, zadnjič leta 2018, za zidovi tamkajšnjega gradu pripravljali Srednjeveške dni, vsakič z več kot 150 nastopajočimi v pisanih kostumih iz slovenskih krajev in tudi gostov iz tujine. Društvo je lani prenehalo z delom, tako je opuščena tudi tradicija in običaji teh izročil v deželi suhe robe.

Prejšnji teden jo je namreč v okviru programa Razvoj podeželja, projekt prenove grajske dediščine, v nekoliko manjši različici oživela Knjižnica Miklova hiša, ki je pripravila srednjeveški dan z naslovom Ribniška dolina skozi zgodovino. Z njo so odstrli tri dogodke iz daljne preteklosti dežele suhe robe kot so zapisani v starih bukvah, in sicer iz časa srednjega veka, renesanse in baroka.

Turške upade, poroko in boj na gradu so uprizorili člani Kulturno umetniškega društva Viteza Gašperja Lambergerja z Bleda, s srednjeveškimi plesi pa je nastopila skupina iz Žužemberka. Hkrati so potekale otroške delavnice in srednjeveški sejem. »Želimo si, da bi današnji dogodek postal tradicionalen, saj je grajske »pajčevine« v naši dolini še veliko za počistiti, »je malce v šali, še bolj pa za res dejala Nastja Hafnar, direktorica knjižnice Miklova hiša.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki