fbpx
E-UTRIP
Featured Kočevje Narava & zdravje Novice Ribnica Zdravje

Zelje je ena najbolj zdravilnih rastlin

Le kdo ga ne pozna. Bolj kot za zdravilo ga ljudje uporabljamo za prehrano. Zelje je enoletna rastlina. Največkrat govorimo o glavnatem zelju, ki ga poznamo kot belega in rdečega. Pri nas poznamo okoli 8 vrst zelja. Ker pa je svet majhen je na naših policah tudi Kitajsko zelje. Človeštvo ga pozna in uporablja že več kot 2000 let. O njegovi zdravilni moči so pisali že antični zdravilci. V kulinariki velja za zdravo in močno hrano. Že antični naravoslovec Pinij je napisal nekaj o čemer bi bilo dobro razmisliti tudi danes. Napisal je takole: Dokler so Rimljani jedli zelje in močnik so bili zdravo ljudstvo. Ko pa so začeli živeti razsipno in jedli nezdravo hrano, je bil to začetek njihovega propadanja. Pa se sprašujem, če se tudi nam ne dogaja nekaj podobnega. V moji mladosti smo se hranili z dosti bolj zdravo hrano, pa več smo fizično delali. Danes pa uživamo nezdravo hrano, premalo je vlaknin in glavno delo opravljamo na kavču pred televizorjem. No naj bo dovolj primerjav in poglejmo kako je zelje zdravilno.

Velik problem starostnikov so težko celjive žilne rane, rane , ki jih dobimo če se ne pazimo in pride do poškodbe kože pri šenu, gangreni in poškodbe kože pri pasavcu. Še bolj neprijetno je, če se rane zagnojijo. Zeljni listi pa pomagajo tudi pri odpravi aken, vnetju obraznega živca, pri hernijah želodca, pri težkem odvajanju vode (nepopolno praznjenje mehurja ) pri bolečinah, pri ženskih boleznih itd.

Postopek je sledeč. Od zeljnate glave odstranimo zunanje zelene ovojne liste. Uporabimo samo bele liste. Rahlo jih operemo z mlačno vodo in izrežemo trde dele lista. List nato s čisto krpo osušimo in damo na prizadeto mesto. List lahko tudi malo polikamo. Pri trdovratnih ranah si liste polagamo na rano dvakrat dnevno. Še bolje je, če jih menjamo vsaki dve uri. Najprej se bo iz rane izločil izcedek , ki ima neprijeten duh. Potem se bo rana začela celiti. Preden položimo zeljni list na rano, rano očistimo z jodovo raztopino, ali z navadnim žganjem. Če tega nimamo rano očistimo z fiziološko raztopino.

Odstranjene liste obvezno zavržemo ali zažgemo. Ne pričakujte, da se bo rana zacelila kar čez noč. Pri tem poslu morate biti pedantni in vztrajni.

Če imamo bolečine v ledvicah ali v spodnjem delu trebuha, si polagamo tople osušene liste na prizadeto mesto. Položene liste si vedno povijemo s čisto laneno ali bombažno krpo. Nikar ne dajajte na zeljnat list kakšne plastike. Prav tako si dajajmo na kožo polikane zeljne liste na obraz pri vnetem obraznem živcu- trigomenusu. Zeljne obkladke pa priporočamo tudi pri zdravljenju zanohtnic. Ugodno rešuje tudi probleme in otekline pri putiki. Poleg zunanjih obkladkov pa priporočamo tudi notranje čiščenje organizma z čistilnimi čaji. Takšnemu čaju pri nas rečemo mladost in je poboljšana Ašičeva mešanica KRRT. Mešanica Mladost je sestavljena iz enakih delov devetih zdravilnih rastlin. Priporočamo pitje do litra čaja na dan vsaj tri tedne.

Kaj pa notranja uporaba svežega soka iz listov zelja. Sok pripravljen iz svežih zeljnih listov je izredno učinkovito zdravilo za zdravljenje ran na želodcu in dvanajstniku. Izredno pomaga pa tudi pri vnetju debelega črevesa culitisa. Pri tem je treba dnevno popiti od pol do enega litra svežega soka na dan. Tako zdravljenje traja tri do štiri tedne.

Vendar pozor. Tako zdravljenje zahteva tudi izredno strogo dieto. V času zdravljenja z svežim sokom zelja moramo pozabiti na golaže, svinjske pečenke, kisle jedi, preslane jedi, na uživanje alkohola. Opustiti moramo kajenje. Ja brez nič ni nič.

Kako zdravilno pa je kislo zelje in zeljnica pa kdaj drugič.

Jože Majes – kmetija Plavica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki