E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Zanimivosti & Zabava

Že tretje leto vampe najbolje kuhajo Prekmurci

Turistično društvo Sodražica, ki vsako leto pripravi tradicionalne Psoglavske dneve – etnografsko prireditev z zgodovinskim pridihom in poklonom cesarici Mariji za dovoljenje tedenskega sejma – se podpisuje tudi kot organizator Vampijade 2025. Gre za sedmo izvedbo priljubljenega tekmovanja v kuhanju govejih vampov, ki so ga z nekajletnimi premori ponovno pripravili na praznično nedeljo.

Odkar se dogodek odvija pod velikim šotorom, je tekmovanje dobilo številne spremljevalne vsebine, ki spodbujajo sproščeno druženje med tekmovalci in obiskovalci. Letos je sodelovalo kar 18 ekip – največ doslej.

Po pravilih – in z dušo

Prireditelji so se držali pravilnika, oblikovanega pred šestimi leti. Vsaka ekipa si je sama pripravila ognjišče, organizator pa je zagotovil podlago za kurišče, drva, vodo in delovno mizo. S seboj so ekipe prinesle svoje kotličke, pripomočke (kot so predpasniki, serviete) in kuhinjski pribor. Sestavine so priskrbeli sami, izjema je bilo 2,5 kilograma kuhanih, narezanih, ohlajenih in vakuumsko pakiranih vampov, ki jih je prispeval organizator.

Nekoč jed revežev, danes gospodov

Med kuhanjem se je omamni vonj tradicionalne jedi, ki je bila nekoč hrana revnejših slojev – ti so pogosto uporabili dele živali, ki so jih premožnejši zavrgli – širil daleč naokoli. Danes so vampi cenjena kulinarična posebnost, ki jo ponujajo tudi številne gostilne. Marsikdo verjame, da imajo celo zdravilne in lepotilne učinke.

V gneči so obiskovalce pritegnile tudi zgodbe kuharjev. »Božansko diši po harmoniji domačih začimb. Ko jih dodamo vampom v ta poseben kotliček … da si prste poližeš,« je povedal Tomaž Pogorelc – Burek, član ekipe Smučišča Izver Sodražica. V njej sta kuhalnice vihtela še Matej Pajnič in Tjara Zore.

Trojica, ki je kuhala za ekipo Izver.

Kotliček, ki so ga odvrgli vojaki

Tomaž je ponosno razkazoval tudi kotliček, ki si ga je izposodil pri sosedu Robiju. Star je več kot 80 let. »Ko so italijanski vojaki bežali iz naših krajev, so ga – da bi jim bile noge lažje – odvrgli pred našo hišo. Zamenjali smo le pokrov in noge. Zgleda kot nov,« je hudomušno povedal.

Nedaleč stran je svoj lonček začimb dodajal tudi Jože Senegačnik, vrhunski ljubiteljski kuhar s končanim študijem prava in računalništva. »Ne le kuharjev, tudi obiskovalcev se tre. Komisija ne bo imela lahkega dela. Odločale bodo malenkosti,« je dejal.

Jože Senegačnik, pravnik, računalničar, kuhar.

Iz Garešnice na Hrvaškem sta se tekmovanja udeležila tudi Zdravko Andrih in Alen Horvat. »V naši gostilni so vampi posebna specialiteta. Ko sva izvedela za tekmovanje, nisva oklevala,« sta povedala.

Kuharja iz Hrvaške.

Med ljubiteljskimi kuharji sta bila tudi etnolog Blaž Telban iz Ljubljane in sobodajalec Aleš Košuta iz Podslivnice. »Kuhala sva pasulj, golaž, danes vampe, jutri … Vsakič osnovnim sestavinam dodava veliko začimb, tudi pikantnih. Okus pa je vedno stvar posameznika,« sta dejala.

Zmagala harmonija začimb

Po končanem kuhanju je tričlanska komisija pod vodstvom Marije Merljak skoraj dve uri ocenjevala vzorce. Občinstvo je oddalo tudi svoj glas. »Nič ni bilo prirejeno, odtehtala je harmonija začimb,« je povedala Merljak.

Strokovna komisija.

Po okusu obiskovalcev je zmagala ekipa Konjerejskega društva Martin Krpan z Blok. »Okus je pomemben. A o okusih se ne govori. So skrivnost. Če pa že, brez popra in peteršilja ni pravega okusa,« je razkril Franc Marn, ki je vampom dodajal čar skupaj z Ivanom Lahom in Janezom Ambrožem.

Člani Konjerejskega društva Martin Krpan.

Zmaga znova v Prekmurje

Prvo mesto je – tako kot lani – odšlo v Prosenjakovce. Trojica Lovske družine Prosenjakovci je komisijo prepričala s skrivno mešanico začimb. »Naš recept? Čebula, slanina, peteršilj, česen, sol, limona in malo paradižnikove mezge,« je razkril kapetan Dejan Bertalanič. Ekipo sta sestavljala še Zdravko Papič in Matija Trivar.

Prekmurci bodo kuhali na Tržnem dnevu.

Drugo mesto je pripadlo ekipi Mlin izpod Krima, tretje pa trojici mož iz ekipe Straška jesen iz Straže.

Prireditev, ki prerašča lokalne okvire

Jožeta Levstka Čipota, predsednika Turističnega društva Sodražica, veseli, da se je Vampijada tako lepo prijela. »Prireditev je zrasla čez naše prvotne zmogljivosti. Glas o njej se je razširil po vsej Sloveniji. Omejili smo število ekip na 18, več ne gre – ne prostorsko ne časovno.«

Z umikom kotličkov z ognja so se že začele priprave na tridnevno prireditev: 27. junija bo Psoglavska noč, 28. junija Dan športa in Večer na trgu, 29. junija pa Tržni dan. Zmagovalna ekipa iz Prekmurja bo – kot lansko leto – kuhala vampe tudi na tržnici.

(mgć)

Sorodni članki

Komentiraj

* Z uporabo tega obrazca se strinjate s shranjevanjem in obdelavo vaših podatkov pridobljenih na tem spletnem mestu.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki