fbpx
E-UTRIP
Aktualno

Zapuščeno vozilo ob jezeru

Ob jezeru (ti. plaži W) sprehajalci že nekaj dni opažajo zapuščeno vozilo.

Odsluženi avtomobili so nevarni za okolje, saj vsebujejo več kot 30 kilogramov nevarnih snovi, med njimi so tudi svinec, živo srebro, kadmij, olja, zavorne tekočine, gorivo in akumulator. Manj kot 15 odstotkov odsluženih vozil zares konča v sistemu ustrezne razgradnje vozil.

V Sloveniji je bilo konec leta 2022 skoraj 1,7 milijona registriranih cestnih vozil, iz prometa pa se jih na leto izloči med 60.000 in 80.000. Po nekaterih podatkih jih je v tem času v sistemu razgradnje končalo zgolj 8228. Torej jih več kot 50.000 dejansko izgine neznano kam.

Kaj pravi odlok Občine Kočevje?

Če se vozilo nahaja na javni površini so za vodenje postopkov odstranjevanja zapuščenih vozil pooblaščeni občinski redarji in inšpektorji.

Po prejetju prijave zapuščenega vozila, uradna oseba najprej poskuša ugotoviti lastnika vozila. Na vozilo namesti pisno odredbo, s katero lastnika obvesti, da mora v roku treh dni odstraniti vozilo z javne površine. Odredba vsebuje tudi opozorilo, da bo v nasprotnem primeru vozilo odstranjeno na lastnikove stroške.

Če identifikacija lastnika ni možna, upravljalec skladišča zapuščenih vozil objavi razglas o najdenem vozilu preko sredstev javnega obveščanja ali na drug krajevno običajen način. V razglasu se pozove neznanega lastnika, naj prevzame vozilo proti plačilu vseh stroškov. Prav tako se ga opozori, da bo v primeru neodzivnosti vozilo prodano na javni dražbi ali uničeno kot kosovni odpadek.

Če se vozilo nahaja na zasebni površini je možnosti manj, tudi policija nima pristojnosti za odrejanje odstranitve vozila s kraja dogodka.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki