E-UTRIP
Dom Društva Featured Novice Ribnica

Za jubilej nov gasilski dom, ženska desetina pa se spogleduje z olimpijado

Letošnji jubileji Gasilskih društev v Gasilski zvezi Ribnica so se odvijali s paradami in predajo v uporabo večnamenskih vozil oziroma z razvitjem društvenih praporjev, proslava 110-letnice Gasilskega društva Sušje pa je postregla z največjo letošnjo pridobitvijo med gasilci v deželi suhe robe, in sicer z odprtjem novega gasilskega doma. Slednjega je ob navzočnosti več kot sto žena in mož iz skoraj vseh društev zveze in gostov z dvigovanjem vhodnih garažnih vrat, za katerimi je stekla vaja v spajanju sesalnega voda, blagoslovil ribniški dekan, Anton Berčan. Bil je to gasilski praznik in ne zgolj gasilska veselica.

Gasilstvo je v Sušjah začelo ljudi povezovati leta 1909, z nakupom prve opreme, tudi ročne brizgalne s konjsko vprego leta 1911 in s snovanjem načrtov za gradnjo doma. Med obema vojnama je dejavnost nekoliko poniknila, a ni bila nikoli pretrgana. Začeli so se še bolj prizadevati pomembnosti borbe proti rdečemu petelinu, z rastjo članstva in posodobitvi opreme in tehnike vse do današnjih dni.

Gasilki dom ni le ponos Sušij, kjer ob cesti zraven podružnične šole stoji, ampak tudi Slatnika, Žlebiča in Gorenjih Lazov, ki sodijo v PGD Sušje. Matija Trdan je predsednik društva od leta 2013, v njegovem mandatu se je dom z več prostori začel graditi. »Na računu smo imeli le okoli 40 tisočakov, a bolj kot denar, je štel pogum. Dom bomo imeli, smo soglasno sklenili, čeprav bi bila njegova vrednost, če bi bil grajen z javnimi sredstvi, preko razpisa, krepko čez 300 tisoč evrov. V uporabne in funkcionalne proste, z garažo in shrambo v pritličju ter učilnicami, društveno sobo, sanitarnimi prostori v nadstropju, smo vgradili na tisoče ur prostovoljnega dela, levji delež pri naložbi pa je bil denar od nabirke. Pomagali so nam številni krajani, podjetja, organizacije, tudi občina. Naj jih vse blagoslovi sv. Florijan, zavetnik gasilcev, ki je poslikan na vidnem delu stavbe,« je ob odprtju doma dejal Trdan.

Društvo ima v svojih vrstah več kot 250 članov, z vsemi desetinami, s poudarkom na mladini. »Najprestižnejša« je ženska desetina B, lanske državne podprvakinje (v Gornji Radgoni), ki se pripravljajo na kvalifikacije za udeležbo na gasilski olimpijadi. »Pred nami je veliki izziv. Želimo si uvrstitve na to prestižno tekmovanje, ki bo v Celju. Smo generacija približno enakih let, zmožnosti in ciljev,« so Breda Trdan, Bernarda Drobnič, Vilma Govže, Marija Lovšin, Petra Šilc, Sabina Novak, Jana Petek Volčanšek, Zdenka Štupica, Lucija Tanko in Nuša Petelin poudarile ob sprejemu občinskega priznanja.

Že nekaj mesecev, med dokončanjem doma, so vadile v spodnjih prostorih in utrjevale moč pred letošnjimi tekmovanji. »Nesel nas je občutek nečesa novega, našega, ki je še bolj strnil naše vrste,« se pohvali Zdenka Štupica, predsednica ženske desetine, ki je bilo ustanovljeno leta 2003.

»Oh, te naše punce so res zlata vredne. Seveda tudi njihov mentor, Alojz Lovšin, ki je z njimi od začetka. Ne le pripadnost prostovoljnosti in uniformi, povezuje jih solidarnost, družabnost, prijateljstvo in tovarištvo tudi v vsakdanjemu življenju,« je bodoče udeleženke olimpijade še bolj opogumil večletni predsednik društva, Anton Šilc. Da imajo gasilci iz Sušij globoke korenine, so dokazali tudi z vajo s staro brizgalno. Poleg Toneta so ji, da bi pogasila požar, moč dajali še Janez Lovšin, Janez Kozina, Alojz Šmalc, Matija Lovšin in Franci Kos.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki