fbpx
E-UTRIP
Featured Kultura Ribnica

Z združenimi močmi do ohranjanja kulturne dediščine

V življenju štejejo res drobni prisrčni trenutki in najbolj pomembno dejstvo medsebojnega povezovanja in soustvarjanja. Ta namen smo uspešno dosegli dne, 16. 12., v Maticovi etno hiši, poleg dogodkov, ki so se kar vrstili; obujanje starih predbožičnih običajev, uprizoritev življenja naših prednikov, narodne noše, predstavitev potoških kuheljnov, božičnega kruha – poprtnika, ribniške povance, štrukljev, ostalih božičnih jedi, petje božičnih pesmi, udeležba ob prižigu božičnega ognja na trgu v Sodražici ter razstavi poprtnika. Ves dan so nas spremljale snežinke in zares pričarale božično vzdušje. Predvsem pa smo pokazali da je v soustvarjanju moč.

Miza v Maticovi etno hiši v Ravnem Dolu na dogodku Obujanje starih običajev, je bila čudovita obložena. Krasile so jo dobrote in jedi, ki jih tradicionalno postrežemo ob božičnem času, kot so božični kruh poprtnik – župnek, potoški kuheljni, ribniška povanca, potice, piškoti, pečena jabolka, sirovi štruklji, krhljeva voda, ni manjkalo tudi domače zaseke, pečene krače, klobas in še in še. Vse te dobrote so pripravile podeželke Ribnice in Loškega Potoka ter naš gostitelj v Maticovi etno hiši, Ivan Šega.

Hvala za udeležbo našemu gostu dogodka, predsedniku Turistične Zveze Slovenije, gospodu Pavletu Hevki, županu občine Sodražica, gospodu Blažu Milavcu, ter Povasenkam in Povasencu, članom Društva upokojencev iz Loškega Potoka.

Ob tej priložnosti je predsednik Turistične Zveze Slovenije posredoval povabilo pevski skupini Vesele Ribničanke in Povasenkam za udeležbo in nastop na zaključni prireditvi 2020, na slavnostni prireditvi Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki jo že tradicionalno prireja Turistična Zveza Slovenije ob podelitvi priznanj.

Hvaležni smo za predstavitev nove aplikacije Turistične Zveze Slovenije, v upanju da bodo tudi naši kraji del zgodbe v razvoju turističnih destinacij. Z veseljem smo sodelovali z DPŽ Ribnica, predsednico Marinko Vesel, Povasenkami, članicami Društva upokojencev Loški Potok, ter Kulturno etnološkim društvom Maticova etno hiša, gospodom Ivanom Šego.

Ohranimo našo tradicijo, kulturno dediščino, običaje, kulinariko. Bodimo ponosni ter hvaležni vsakemu posamezniku, ki deluje v ta namen, da jo bodo naši otroci in vnuki prepoznavali ter ohranjali naprej.

Zgodbe ter dogodki se bodo nadaljevali in sicer že z dogodkom Ob obujanju starih običajev v Velikonočnem času.

Vsem srčno želimo prijetne božične praznike.

Ana Kominka, direktorica Zavoda Sena plus

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki