fbpx
E-UTRIP
Featured Kočevje Kronika Novice

“Vlak ima prednost” – predstavljamo pravila v okolici železniške proge

V  letošnjem letu je bil vpeljan redni potniški promet na progi Grosuplje – Kočevje, kamor se potniški vlaki vračajo po več kot 50 letih. Prenovljena proga obsega 30 prehodov z zapornicami, štiri prehode varuje zgolj Andrejev križ, ter več prehodov za pešce in kolesarje.

Ker marsikdo ni še popolnoma ozavestil, da je proga dejansko v obratovanju in posledično nevarna, ni odveč spomniti na pravila v okolici proge, ki jih je potrebno upoštevati.

Pravilo »vlak ima prednost«

Pravilo »vlak ima vedno prednost« naj bo v zavesti vseh, ki prečkajo tire na zavarovanih ali nezavarovanih prehodih, ali se kako drugače gibljejo ob progi. Potrebno je upoštevati vso prometno signalizacijo, ki ureja promet na nivojskih prehodih. Prečkajte jih le, če ste se dobro prepričali, da se jim ne približuje vlak.

Vlaki so hitri in neslišni

Potniški vlaki  na  tej progi dosegajo večje hitrosti, tudi do 80 km/h. Po njej  vozi  moderen vlak, kjer je slišnost kompozicije zmanjšana. Na manjšo slišnost  vpliva  tudi  prenovljena proga, kjer niso več slišni prehodi čez spoje  tirov.  Še posebej je slišnost zmanjšana pozimi, ko sneg duši zvoke, ponoči  pa  je  oddaljenost  vlaka  težko  določiti.  Zato morajo biti vsi, posebej  tisti, ki se ob tirih gibljejo peš, še posebej previdni. Prečkanje izven  za  to določenih mest je smrtno nevarno, prav tako hoja po tirih ali neposredno  ob  njih. 

Pri velikih hitrostih vlaka pešce lahko premakne tudi sunek vetra

Upoštevati je potrebno, da nas lahko pri velikih hitrostih vlaka premakne tudi sunek vetra. Posledice trčenja z vlakom se običajno končajo s smrtjo, zato pozivamo, da upoštevate vsa pravila varnega prečkanja tirov in gibanja ob njih.

Prečkanje proge izven prehodov ni dovoljeno!

Prečkanje  proge,  kjer  ni  urejenega  prehoda  čez  železniško  progo, je prepovedano  in  še  posebej nevarno. Zavedati se moramo, da lahko po progi kadar  koli  pripelje  vlak.  Zato  progo  vedno  prečkajmo  samo  na za to določenih  mestih.  Proga  nikakor ni sprehajališče, čeprav je morda pot po njej enostavnejša in krajša od druge poti.

Uporaba slušalk, telefona in naprav zmanjša slišnost

Pešci  in  kolesarji,  uporaba  slušalk,  telefona in drugih naprav zmanjša slišnost  in vidnost vlaka. Zato naprav ne uporabljajte, ko prečkate progo. Ob progi ali na tirih se je prepovedano zadrževati.  Kljub temu da so vlaki in  tiri  zanimivi, naj ne bodo razlog za slikanje in izdelovanje filmčkov.

Starši,  o  tem  se pogovorite s svojimi otroki, saj je tako početje smrtno nevarno.  Otroke  posebej opozorite na to, kako nevarni so železniški tiri, ki niso namenjeni igri.

Tako  vozniki kot ostali se morete zavedati, da je zavorna pot vlaka dolga. V  cestnem  križišču  se  lahko  izsiljevanje  prednosti  konča brez hujših posledic,  na  nivojskih  prehodih ceste čez železniško progo pa je to prej izjema,  saj  se  vlak, ki trči v vozilo, velikokrat ustavi šele po več sto
metrih. Vidno polje strojevodje je zaradi konfiguracije terena zmanjšano in ne more preprečiti nevarnih situacij.

Vlak se ne more ustaviti, vi se lahko!

Zavorna  pot  vlaka, ki vozi s hitrostjo 100 km/h, je okoli 1 km. Nikoli ne poskušajte biti hitrejši od vlaka. Nikoli ne tekmujte z vlakom na nivojskem prehodu ceste čez železniško progo. Vlak se ne more ustaviti. Vi se lahko.

Vozniki,  pred  prehodom  vedno  zmanjšajte  in prilagodite hitrost vožnje. Preden  zapeljete  čez tire poglejte levo in desno in se prepričajte, da ne prijaha   vlak.  Znižajte  ali  izključite  glasnost  avtoradia,  prekinite pogovore  preko  mobilnega  telefona,  obrišite  zamegljena stranska stekla
oziroma  odprite  stranska  okna  na  vozilu,  da boste lahko jasno zaznali železniško  vozilo.  Posebej  pazljivi morate biti ponoči in ob poslabšanih vremenskih  pogojih,  saj  je  lahko  zvok  varljiv  in  nas lahko zavede o dejanski oddaljenosti vlaka.

Upoštevajte znake rdeče luči

Tam,  kjer  so  prehodi  varovani  z  zapornicami ali polzapornicami, vedno upoštevajte znake rdeče luči. Prehodom se približujte previdno in takoj ob prižigu  rdečih  luči  vozilo  ustavite.  Še  posebej  previdno  vožnjo  in približevanje  tirom  svetujemo  tovornim  in  drugim  daljšim  vozilom.  V primeru,  da  zaradi  kakršnega  koli razloga z vozilom obstanete na tirih, vozilo takoj zapustite in o tem nemudoma obvestite center za obveščanje ali policijo.

Posebna previdnost je potrebna pri prehodih z Andrejevim križem

Posebna  previdnost  je  potrebna  na  prehodih,  ki  so  varovani  zgolj z Andrejevim   križem.  Pred  nivojskim  prehodom  obvezno  ustavite,  če  je prometnemu  znaku  Andrejev  križ dodan prometni znak Ustavi! V tem primeru prometna  znaka  označujeta  nevarno  mesto,  kjer  ni zagotovljen ustrezen pregled,  predvsem  zaradi  objektov in rastja ob nivojskem prehodu. Preden odločno  prevozimo  nivojski  prehod,  se  moramo prepričati, da se vlak ne
približuje.

Vsem  želimo srečno in varno vožnjo. In na koncu še enkrat: »vlak ima vedno prednost« in nobena prihranjena sekunda, ne povrne življenja!

Prometna  pravila,  ki  veljajo  na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo:

 • vlak ali drugo tirno vozilo, ki se premika po železniških tirih, ima prednost pred vsemi udeleženci cestnega prometa,
 • voznik  se  mora  prehodu  približevati previdno in tako, da lahko varno ustavi pred prehodom.

Pred prehodom se mora udeleženec cestnega prometa ustaviti:

 • ko  svetlobni  znaki  naznanjajo  prihod  vlaka  oz. da se bodo zapornice ali polzapornice začele spuščati,
 • ko se zapornice ali polzapornice spuščajo ali so že spuščene,
 • ko ustavlja promet pooblaščeni železniški delavec s predpisanim znakom,
 • na  nezavarovanem  prehodu pa tudi, ko se prehodu približuje vlak, čeprav  udeleženec  cestnega  prometa  na  to ni posebej opozorjen. Progo  sme  prečkati  šele,  ko  se  prepriča,  da  se  prehodu  ne približuje vlak,
 • prepovedana  je  vzvratna  vožnja  na prehodu ceste čez železniško progo,
 • voznik  ne  sme prehitevati ali začeti prehitevati drugega vozila, razen enoslednega vozila na prehodu ceste čez železniško progo,
 • prepovedana  sta  ustavitev  in  parkiranje  na  prehodu ceste čez železniško  progo  in  na  razdalji  manj  kot  15  m  od najbližje železniške tirnice,
 • če  vozilo  obstane  na  železniški  progi,  ga  mora voznik takoj odstraniti. Če tega ne more storiti, mora nemudoma obvestiti center za obveščanje ali policijo,
 • če  vodi  cesta  ob  železniški  progi,  je ob srečevanju z vlakom predpisana uporaba zasenčenih žarometov.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki