E-UTRIP
Dom Featured Kočevje Kultura Novice Ribnica Starševstvo Umetnost Zanimivosti In zabava

Naj bodo velikonočni pirh(k)i letos malo drugačni…

Bliža se velikonočni čas, ko velika večina poišče svojo umetniško žilico izdelovanja velikonočnih pirhov (bodisi »moderno« ali pa tisto bolj tradicionalno). Kot vsako leto pa tudi letos najdemo tisoč in eno novo tehniko barvanja velikonočnih jajčk. Najbolj osnovni predmeti postanejo glavna zvezda ustvarjanja, denimo, že z lepilnim trakom, »mini« radirko na koncu svinčnika, peno za britje in celo gobico za pomivanje posode, lahko ustvarimo čudovite »jajčne« umetnine.

Še bolj zdravi (in prisrčni) pirhki s prepeličjimi jajčki

Letos se zadeve lotite malce drugače. Si upate?

Prepeličja jajčka imajo številne zdravilne učinke, ki pomagajo bolnim, prav tako pa izboljšujejo splošno počutje pri zdravih ljudeh. Strokovnjaki za prehrano so ugotovili, da prepeličja jajca vsebujejo biološko aktivne snovi, zato je zelo dobro, da jih uživate, če ste slabokrvni, kar je najpogosteje posledica pomanjkanja železa v krvi. V njih je tudi petkrat več vitaminov, rudnin in esencialnih kislin, kot v kokošjih. Najbolj vam bo koristilo, če jih zaužijete pol ure pred zajtrkom, lahko jih surova zmešate s sokom ali mlekom. Če boste redno jedli prepeličja jajca, si lahko uredite tudi prebavo, pozdravite rano na želodcu ali celo znižate krvni pritisk.

Kakorkoli, kokošja ali prepeličja, da bodo vaša velikonočna jajčka še posebej izstopala, smo za vas izbrskali nekaj novih in enostavnih tehnik, ki prinašajo čudovite rezultate in jih lahko naredi prav vsak. Seveda iz prej omenjenih sestavin, ki jih skoraj zagotovo že imate doma.

4 minute/pirh: Lepilni trak

Lepilni trak ovijemo okoli jajca v kakršnem koli vzorcu želimo. Jajce tako pomočimo v v vodi raztopljeno barvo za jajca in ga namakamo okoli 2 – 3 minute (oziroma, kakor piše v navodilih oziroma, kolikor intenzivno barvo želimo). Odlepimo lepilni trak in pirhek je končan. Če želimo, postopek ponovimo z drugačnim vzorcem na istem jajcu in pomočimo v drugo barvo. Tako bomo dobili večbarven pirh.

5 minut/pirh: Gobica za pomivanje posode

Jajce namočite v raztopljeno barvo za jajca za 2 – 3 minute (oziroma, kakor piše v navodilih oziroma, kolikor intenzivno barvo želimo). Nato ga osušimo in z običajno gobico za pomivanje posode nanjga nanašamo jedilne barve v samosvojem vzorcu. Uporabimo toliko barv, kot želimo. Na koncu lahko uporabite še staro zobno ščetko, katere ščetine namočite v jedilno barvo. S prsti podrgnite po ščetinah, da bo barva z njih poškropila pirh.

2 minuti/pirh: Radirka s svinčnika

Jajce namočite v raztopljeno barvo za jajca za 2 – 3 minute (oziroma, kakor piše v navodilih oziroma, kolikor intenzivno barvo želimo). Nato ga osušimo in radirko svinčnika pomočimo v jedilno barvo. Na jajce odtisnemo krogce, lahko seveda različnih barv.

N.Š.

vir fotografij: youtube.com

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki