fbpx
E-UTRIP
Foto: Vrtec Kočevje.
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice Ribnica

Varstvo le za peščico, kaj in kam z otroci?

Lockdown (vrtcev in šol) se je začel včeraj in bo trajal (če verjamemo) do 12. aprila. Do takrat so ustavljene (za slovensko vlado) nenujne dejavnosti, med katere so državni veljaki kot prve uvrstili šole in vrtce, medtem ko gospodarstvo (z nekaj izjemami, pa še to ponesrečeno izbranimi) nemoteno deluje naprej.

Šole in vrtci morajo zagotoviti le nujno varstvo

No, tukaj je pa beseda NUJNO zelo strogo obravnavana in ne dopušča kaj dosti manevrskega prostora. Varstvo v vrtcu ali prvi triadi osnovnih šol lahko torej obiskujejo samo otroci, katerih starši (ali starš samohranilec) so zaposleni v kritični infrastrukturi.

Kaj naj torej naredijo starši otrok, kjer sta oba zaposlena v enem izmed mnogih odprtih dejavnosti, nujno varstvo pa pripada le določenim? Glede na to, da je odprto skorajda celotno gospodarstvo in tako večina zaposlenih dela (pa četudi od doma), gre tukaj za še en popoln nesmisel tako imenovanega lockdowna.

Varstvo svojih otrok tako mnogi iščejo pri dedkih, babicah in drugih sorodnikih, kar je spet v nasprotju s cilji, h katerim lockdown pravzaprav stremi – manjšemu ogrožanju ranljivejših skupin (kar predstavlja večina babic in dedkov).

V kočevskih šolah 6 otrok, v vrtcu 32

Kočevske osnovne šole in vrtec smo vprašali, koliko učencev oziroma varovancev se trenutno nahaja v nujnem varstvu. Številke so res majhne – po mnenju mnogih, čisto po nepotrebnem.

Peter Pirc, ravnatelj OŠ Zbora odposlancev: “To je zelo ponesrečena poteza vlade, ki je mnogim staršem povzročila popolnoma nepotrebne skrbi.”

Na osnovni šoli Zbora odposlancev varstvo v tokratnem lockdownu obiskuje le šest otrok, “v naslednjem tednu sta prijavljena še dva več, torej osem,” nam pove g. Pirc. Zanimivo, v Osnovni šoli Ob Rinži varstva ne obiskuje nihče, prav tako je v Osnovni šoli Stara Cerkev, tako da nujnega varstva tam sploh ne organizirajo.

Kot nam je povedala ravnateljice osnovne šole v Stari Cerkvi Sonja Veber, pa so pri njih poskrbeli za topel obrok. “Kuhamo pa brezplačna kosila za 11 naših učencev in 4 srednješolce iz našega okoliša.”

Ga. Irena Robič, ravnateljica Vrtca Kočevje pravi, da je v vrtcu trenutno 32 otrok, v prihodnjem tednu pa jih pričakujejo še 10 več, torej 42.

Osnovna šola dr. Franceta Prešerna Ribnica zagotavlja varstvo štirim učencem, tamkajšnji vrtec pa ima v nujnem varstvu največ otrok, in sicer 52.

“Brez težav bi lahko sprejeli vse, ki bi varstvo potrebovali.”

O nesmiselnosti vladnih ukrepov glede nujnega varstva govori tudi ravnatelj Pirc. “V šoli imamo kader in bi res brez težav lahko sprejeli vse, ki bi varstvo potrebovali, ne glede na to, kje so starši zaposleni. Ne vem, ali smo s to potezo karkoli pridobili… Sam bi veliko raje podprl popolni “lockdown” v času od 1. do 5. aprila 2021.”

In z njim se ne bi mogli bolj strinjati.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki