E-UTRIP
Žimarice
Featured Novice Občina Ribnica

V Žimaricah bodo dve leti peli gradbeni stroji

Po lanskem podpisu sofinancerskega sporazuma med državo in Občino o skupnem investicijskem projektu »Obnova ceste v naselju Žimarice in izgradnji pločnikov« so bili do konca lanskega leta uspešno zaključeni tudi postopki izbire izvajalcev.

Najbolj ugoden ponudnik, ki ustreza vsem razpisnim pogojem, so Komunalne gradnje Grosuplje s potrjenimi referencami tudi v deželi suhe robe. Pred dnevi je zaradi epidemije sledilo še ločeno podpisovanje glavne pogodbe o izvedbi investicijskih del, v višini dobrih 2.158.000 evrov.

V imenu občine je to storil župan mag. Blaž Milavec, kot investitor pa Direkcija RS za infrastrukturo. »S tem je narejen še eden zadnjih korakov pred pričetkom že dolgo pričakovanega in nujno potrebnega projekta. Njegova izvedba se z začetkom zgodaj spomladi v večinskem delu načrtuje v tem letu, zaključek del pa bo predvidoma oktobra 2022,« je poudaril Milavec.

Poškodbe vozišča so alarmantne

Na celotnem odseku državne ceste Sodražica-Bloška Polica, od začetka naselja iz smeri občinskega središča pa do Gasilskega doma proti Podklancu, v dolžini 2,1 kilometra, se v Žimaricah poškodbe kažejo v obliki mrežastih razpok, plitvih kolesnic, slabe prečne in vzdolžne ravnosti, obrabe, luščenja in izmeta zrn ter goste pokapanosti. Poškodovan je tudi obstoječi most, ki ima kamnite podpornike, robni venci in konstrukcija pa so načeti in ga je potrebno zamenjati. Na obravnavanem odseku ni obstoječih površin za pešce. Odvodnjavanje padavinske vode je delno urejeno v stanovanjskem delu naselja, izven njega se voda prek bankin in muld spušča v teren. Svetilki cestne razsvetljave sta le na območju strnjenega naselja, v ostalem predelu jih ni.

Poleg rekonstrukcije ceste tudi javna razsvetljava

Poleg rekonstrukcije ceste s pločnikom za pešce se bo na prvem odseku umestila cestna razsvetljava ob levi strani vozišča, uredilo pa se bo tudi odvodnjavanje padavinskih voda ter obnovila ostala infrastruktura. V naslednjem kilometru bo prav tako urejen pločnik za pešce, kolesarska steza ter cestna razsvetljava.

Prenova avtobusnega postajališča

Sredi vasi bo prenovljeno avtobusno postajališče. Vsi obstoječi cestni priključki se bodo ohranili. Na mestu vstopa in izstopa v naselje se bo na sredini vozišča izvedel umirjevalni otok, ki ga bodo tlakovali. »Vložek občine v tem projektu je približno ena petina, poleg tega pa bomo primaknili okoli sto tisoč evrov za premikanje vodovodnih cevi v celotnem naselju Žimarice,« je finančno konstrukcijo, ki je bila s strani države načrtovana že pred tremi leti, odstrl sodraški župan.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki