fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Zanimivosti & Zabava

V Ribnici bodo »tiskali« glinene izdelke

Tradicija gre s tehnologijo vštric. Takšno miselnost imajo v Ribnici in jo bodo realizirali v okviru projekta, ki ga vodi Javni zavod Rokodelski center. Zagnali so projekt Digi Lab in kako ga bodo prepletli z ribniško tradicijo?

Tradicionalna ribniška rokodelska obrt in njeni izdelki so v ponos vsem Ribničanom. Nič pa ni narobe, če gredo v korak s časom in se še bolj približajo mladim.

Glina v rokah prihodnosti

V okviru projekta Digi Lab je Rokodelski center bogatejši za dva 3D tiskalnika za plastiko in dva za glino, s katerimi se bo rojevalo sodobno »rokodelstvo«. Tiskalnika za glino sta edina v Sloveniji, v Evropi pa jih je zgolj osem. Cena tiskalnika se sicer giblje okrog 7000 evrov.

Seveda pa tehnologija ne pomeni nič, če za njo ne stoji človek, ki jo dobro izkoristi – in to Ribničani še kako znajo.

Ob nakupu tiskalnikov so zagnali tudi tečaj 3D modeliranja, februarja bo že moč videti konkretno delo.

VIR: Rokodelski center Ribnica

Cilj projekta je nadgraditi tradicijo ter izdelke in jih tudi prodati. Seveda se s tem tradicijo ne bo izpodrivalo, temveč le nadgrajevalo.

Želja je, da se v tej podjetni dolini rodi nekakšen podjetniški inkubator. S pomočjo tega bi se povezovalo javni in gospodarski sektor in ustvarjalo tudi nove zaposlitve. Ocenjena vrednost projekta je 107.000 evrov, nekaj manj kot 80.000 evrov je prispeval Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

Partnerji projekta so Rokodelski center Ribnica, Občina Ribnica, Ribniški študentski klub ter Mitja Ilc, samostojni podjetnik.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki