E-UTRIP
Društva Featured Novice Ribnica

V Rakitnici je Lepi Nace pred stotimi leti spodbujal k ustanovitvi gasilskega društva

V Gasilski zvezi Ribnica so letos pripravili štiri jubilejne proslave. Na Velikih Poljanah je tamkajšnje društvo praznovalo 110 let od ustanovitve, z enako letnico so se ponašali tudi gasilci iz Jurjevice, 90 let pa je minilo, odkar požare organizirano gasijo tudi v Otavicah. Zadnja letošnja množična uniformirana gasilska tovarišija se je postrojila v Rakitnici, kjer so društvo ustanovili leta 1919. »Sto let je visok in pomemben jubilej, ki ga časti naša generacija in na to smo seveda še kako ponosni,« je v nagovoru dejal predsednik društva, Aleš Ilc.

Da so ustanovili društvo v Rakitnici, je imel največ zaslug pionir slovenskega gasilstva in sosed iz Prigorice, sicer gostilničar in posestnik, Ignacij Merhar (1856-1944), ki je po vzgledu na bližnja društva spodbudil tudi Rakitničane. Slednji so že čez tri leta zgradili dom, brez zunanje pomoči, kar takrat niso spregledali niti časopisi. »Le dajte, požarna obramba bo varovala ljudi in njihovo imetje,« jih je nagovarjal kleni Nace, ki je bil zaradi postave, predvsem pa brkov zelo olikan moški, Lepi Nace. V gasilstvu je uvedel poveljevanje v slovenskem jeziku in tako za vselej izrinil dotlej obvezno nemško. Merhar je dal stanovskim tovarišem tudi lep gasilski pozdrav na pomoč.

»Društvo se je torej postavilo na noge in začelo opravljati obrambo pred požari in povezovati ljudi,« je dejal Pavle Hočevar, dolgoletni predsednik društva, danes pa njegov podpredsednik in tudi podpredsednik Gasilske zveze.

Rakitniško gasilstvo je doživelo popolno prenovo med leti 1983 in 1990, ko ga je poprijela nova generacija. Zgradili so nov dom in kupili avto, brizgalno in dobršen del opreme, ki jo še danes uporabljajo. Prejšnja stavba je stala sredi vasi, nova pa na vhodu v vas, ob njej je manjše športno igrišče, večji prostor za parkiranje, balinišče. Stoletnica jih je povezala, v kraju, ki ima 270 duš, pa dihajo kot eno. Društvo ima 70 članov, z zelo učinkovito desetino, tudi mladinske vrste so dejavne, vendar bi bili še zadovoljnejši, če bi jih bilo še več.

Ob 100-letnici so razvili novi prapor, pred tem pa asfaltirali okolico doma in ga obnovili tudi znotraj, v pritličju in v nadstropju, kjer so prostori za vaške dogodke. Največ dela so seveda prostovoljno opravili gasilci sami, v pomoč so priskočili tudi donatorji, občina in drugi. »Tudi občina stoji gasileriji ob strani, podjetje in posamezniki. Ob tej pridobitvi smo prej po vasi postavili hidrantno omrežje in kupili gasilnike za vsa gospodinjstva. Vsem hvala! Če poleg tega upoštevamo opremljenost društva, izurjenost vaščanov in operativno moč gasilske desetine, mirno lahko rečem, da smo po teh kazalcih nekje v slovenskem povprečju in da dobro delujemo,« je prepričan Pavle Hočevar.

PGD Rakitnica pokriva vasi Rakitnica, Blate in Kot pri Rakitnici, to je zaselek s tremi hišami. Jeseni bo izšla knjiga o Rakitnici, v kateri bo podrobno predstavljena tudi gasilska dejavnost v enem stoletju.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki