fbpx
E-UTRIP
Featured Narava & zdravje Novice Zdravje

V Kočevju zaznali že 9 primerov mišje mrzlice

Pred kratkim smo poročali o širjenju mišje mrzlice (v tem prispevku), akutne nalezljive bolezni, ki velja za precej resno in nevarno. Po dosedanjih podatkih je letos največ primerov zaznati ravno na Kočevskem in pa na območju Trnovskega gozda, kjer so o njej že poročali številni gozdarji Slovenskih državnih gozdov, ki tu izvajajo sečnjo in spravila lesa.

»Nazadnje – prejšnji teden – je za mišjo mrzlico zbolel tudi eden od naših gozdarjev, ki prav tako dela na območju trnovskih in tolminskih gozdov, trenutno je še v bolnišnični oskrbi. Sklepamo, da so se vsi delavci okužili s tem virusom pri delu v gozdu, predvsem pri izvajanju gozdnega reda, ko je treba zlagati vejevino in vrhače v kupe, da bi preprečili širjenje podlubnikov v iglavcih,” pojasnjujejo na SiDG.

Ugotavljajo, da je največja težava v tem, ker mnogi ob prvih simptomih pomislijo, da so zboleli za koronavirusom, zaradi česar izgubijo dragoceni čas za čim hitrejše zdravljenje mišje mrzlice. Prvi simptomi se namreč kažejo z vročino, slabim počutjem in drugimi znaki, ki so pogosti tudi pri Covidu-19. Vsi bolniki so bili hospitalizirani, umrl ni nihče.

V letošnjem letu so evidentirali že 76 primerov, po številčnosti pa izstopajo občine Ljubljana, Ig, Cerknica in Kočevje. Obolelo je 23 žensk in 53 moških. Direktorica ZD Kočevje Polona Vidič Hudobivnik poroča, da so v Kočevju letos zabeležili že 9 primerov, v Kostelu 2, v Osilnici pa še nobene. NIJZ in zdravstveno osebje zato poziva k previdnosti pri opravilih, pri katerih bi lahko prišli v stik z mišjimi iztrebki. V kolikor naletimo na mišje iztrebke, je potrebno ob čiščenju uporabiti zaščitno opremo in po odstranitvi prostor temeljito razkužiti in prezračiti. Ker se virus prenaša preko zraka, je potrebno biti pozoren tudi na dvigovanje prahu, preko katerega se v zrak lahko dvigujejo tudi delci mišjih iztrebkov in virus.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki