fbpx
E-UTRIP
Featured Gospodarstvo Kočevje Novice

V Kočevju je zaživela Podstrešn’ca

Danes je velik dan za Zadrugo Zakladi Kočevske. Poleg praznovanja druge obletnice odprtja trgovine so namreč odprli tudi novo trgovino, ki so jo izmed 11-ih predlogov, podanih s strani lokalnih prebivalcev, poimenovali Podstrešn’ca.

Trgovina je nastala na mestu nekdanjega Centra ponovne uporabe, ki je svojo poslovno enoto v Kočevju že pred časom zaprl. Ob zaprtju je nastala nepotrebna vrzel, tovrstna trgovina in njena dejavnost je bila vsekakor na mestu, saj Kočevska velja za eno izmed bolj trajnostnih destinacij v Sloveniji. Potencial so uspeli prepoznati tudi v Podjetniškem inkubatorju Kočevje, ki so se odločili izkoristiti danosti in v okviru priljubljene lokalne trgovine Zakladi Kočevske odpreti novo razširjeno trgovino.

Trgovina Zakladi Kočevske danes praznuje drugo obletnico.

Andrej Mladenovič, vodja projekta, je povedal, da so vizijo o vzpostavitvi podobne trgovine, kakršen je Center ponovne uporabe, razvili že pred časom. Želeli so namreč vzpostaviti trgovino, ki bo delovala na principu ponovne uporabe, vendar ne na popolnoma enak način, temveč nekoliko bolj razširjeno in nadgrajeno. In uspelo jim je!

Poleg ponovne uporabe tudi nadgradnja izdelkov

V »klasičnih« Centrih ponovne uporabe« izdelke po prejemu prenovijo do mere, da so uporabni za nadaljnjo uporabo. V novi kočevski trgovini pa so v proces prenove izdelkov vključili tudi kreativni in ustvarjalni sektor ter jih tako nadgradili. »Recimo, če v trgovino nekdo pripelje staro nočno omarico, jo želimo z partnerji obnoviti, predelati, morda ji damo čisto novo uporabnost, ali to uporabnost ohranimo (odvisno od izdelka) in jo prodamo naprej kot izdelek višje dodane vrednosti. Za drug primer, recimo, vzamemo moško srajco velikosti XL, in jo druga oseba spremeni v otroško obleko, ki jo potem v trgovini prodamo. Kar želimo narediti je vzpostaviti proces upcyclinga (žal slovenske besede nimamo), da lahko ponudimo našim kupcem izdelke, ki so na nekem višjem nivoju,« slikovito pojasni Mladenovič. Ob tem pa razkrije, da si v prihodnosti želijo poleg samih izdelkov ponujati tudi storitve obrti, ki že izumirajo, kot je na primer popravilo čevljev, brušenje nožev in tako dalje. »Vizija je, da povežemo kreativni sektor na eni strani pod eno streho in na drugi strani trg oziroma potencialne kupce. Za ta namen razvijamo tudi aplikacijo, ki bo obe strani povezovala, vmesni člen oziroma povezovalni člen pa bo Zadruga,« še doda.

Širok nabor izdelkov nikogar ne bo pustil praznih rok

Trgovina je v celoti prenovljena, del notranjega interierja je pohištvo, ki je predelano in narejeno iz odpadnega materiala oz. obnovljivih materialov. V sami trgovini so smiselno razporejeni posamezni kotički s podobnimi izdelki. Znotraj je tako urejen otroški kotiček, v katerem se nahajajo številne otroške knjige, družabne igre, igrače in tudi nekaj kosov otroškega pohištva. Ljubitelji rustikalnih posod in kuhinjske opreme bodo tu prav tako prišli na svoj račun. V trgovini pa se nahaja tudi kar lepo število oblačil, obutve in modnih dodatkov, ki bodo marsikomu popestrili obstoječo garderobo.

Kako poteka prevzem izdelkov?

Vsak ima doma kakšen kos izdelka, ki ga ne uporablja več ali pa je nedelujoč. V tem primeru se lahko odločite, da izdelek oddate kar v Podstrešn’co. Prinesete ga lahko kadarkoli v njihovem delovnem času, to je od ponedeljka do petka od 9.00 do 16.00, kjer ocenijo, ali je primeren za ponovno uporabo, nadgradnjo ali obnovitev. V kolikor v njem prepoznajo potencial, ga enostavno odložite pri njih, oni pa zavihajo rokave in ga obdelajo na vse mogoče načine. Po tem ga postavijo na polico v trgovini, kjer ga obiskovalci odkupijo po primerni ceni. Trgovka v trgovini pojasni, da sprejmejo vse, če le v njem prepoznajo uporabno vrednost. »To je lahko tudi le en kos jedilnega pribora, ni nujno, da je celoten komplet, važno je, da je funkcionalen. Kar pa ne velja za glinene izdelke, kot so denimo skodelice. Če ima skodelica odlomljen ročaj, jo še vedno sprejmemo ter predelamo tako, da bo ponovno funkcionalna,« še doda.

Povezujejo se s Komunalo Kočevje in drugimi inštitucijami

Trenutno se že uspešno povezujejo s Komunalo Kočevje, ki prestreže odpadni material in ga lahko v trgovini obnovijo, predelajo in kasneje tudi prodajo. »Poleg Komunale je tukaj še povezovanje z Rokodelskim centrom Ribnica, ki je naš partner in si želimo okrepiti kočevsko – ribniško sodelovanje. Seveda pa je zraven še Občina Kočevje, ki je v naši viziji prepoznala vrednost in jo tudi podpira,« o poslovnih partnerjih oz. sodelujočih pri projektu pove Mladenovič.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki