fbpx
E-UTRIP
Uncategorized Featured Kočevje Novice

V DSO Kočevje od decembra ne beležijo novih okužb s Covidom-19

Konec oktobra 2020 se je v Domu starejših občanov Kočevje začelo težko obdobje. Takrat je namreč Covid-19 prvič vdrl v prostore doma in za nekaj časa tamkajšnje dogajanje popolnoma obrnil na glavo.

Osebje je začelo vzpostavljati različne cone za obolele in tiste, ki so ostali zdravi. Potekala so izobraževanja o pravilni uporabi zaščitne opreme, družabno dogajanje je bilo okrnjeno, prav tako obiski svojcev, kar je starostnikom predstavljalo enega izmed glavnih in najtežjih izzivov doslej. Vendar s skupnimi močmi in veliko mero potrpljenja jim je vendarle uspelo! Od sredine decembra namreč ne beležijo novih okužb s Covidom-19, stanje se je normaliziralo in se počasi že vrača v stare tirnice.

Trenutno je v domu nameščenih 136 stanovalcev. Število kapacitet presega povpraševanje, saj imajo na voljo skupno 173 postelj. Določen upad števila stanovalcev je deloma zaznati zaradi epidemije, saj v tem času niso smeli sprejemati novih pacientov, a direktorica Lidija Vardijan pojasnjuje, da so kapacitete presegale povpraševanje že pred epidemijo. Od decembra ponovno sprejemajo nove stanovalce. V februarju bodo tako sprejeli kar deset novih.

Da kapacitete presegajo povpraševanja v domovih za ostarele ni novost. Namreč pogosto lahko statistika zavaja, saj ljudje, ki nujno potrebujejo namestitev v tovrstni ustanovi, največkrat pošljejo prošnjo za sprejem na več naslovov. Tako se število prijav lahko podvoji, celo podeseteri, vse pa se šteje kot individualna vloga. Seveda pa to ne velja za vso Slovenijo. V nekaterih delih, kot je na primer Osrednja Slovenija, povpraševanja po nastanitvi večinoma precej presegajo kapacitete.

Novi stanovalci gredo sprva v sivo cono

Stabilizacija razmer še ne pomeni, da je epidemija in nevarnost okužb minila. Ravno nasprotno! Tega se dobro zavedajo tudi v domu za ostarele v Kočevju, zato imajo neprestano na voljo 12 praznih sob, kamor se lahko starostnike namesti v primeru novega izbruha okužb.

Drugačni postopki pa so tudi ob sprejemu novih stanovalcev. Slednji morajo ob prihodu opraviti testiranje, nato pa jih namestijo v sobo, kjer je vzpostavljena siva cona. Tu veljajo takšne razmere, kot veljajo tudi v rdečih conah, torej uporaba polne zaščitne opreme, osebje je oblečeno v skafandre, upoštevajo vse preventivne ukrepe. V tem prostoru novi stanovalci ostanejo en teden, nato pa jih namestijo v sobo, kjer bodo nameščeni tudi v bodoče.

V sivo cono gredo tudi tisti, pri katerih zaznajo okužbo, vendar še ne vedo, kaj točno to je. Preventiva in posledično zdravje ostalih stanovalcev in zaposlenih jim je zelo pomembno, zato se teh postopkov striktno držijo.

Zaposleni v DSO Kočevje so v novembru 2020 delo opravljali v polni zaščitni opremi.

Cepljena tretjina starostnikov, ki še niso preboleli Covida-19

V domu intenzivno poteka tudi cepljenje. Trenutno se cepijo zgolj tisti, ki še niso preboleli okužbe. Vsi, ki so okužbo že preboleli, teh je skupaj 125, naj bi namreč imeli vsaj 6-mesečno imunost, zato potreb po hitenju s cepljenjem ni. Po navedbi direktorice se je za cepljenje trenutno odločilo dve tretjini starostnikov (teh je 21), z ostalimi, ki se še niso (10), pa še potekajo pogovori in informiranja v smeri, da bi sprejeli cepivo. Vardijanova odkrito upa, da se jih bo večina odločila za cepljenje, saj tako tudi priporoča stroka.

Stanovalci se družijo, a v okrnjeni obliki

Želja po druženju med stanovalci je nenehno prisotna. V času največjega izbruha, je bilo to izjemno težko izvedljivo, po stabilizaciji razmer pa se ponovno družijo in se medsebojno podpirajo. Trenutno večinoma zgolj po etažah, saj je preventivna skrb za zdravje vsem še vedno na prvem mestu. A vendarle nekaj je in stanovalci se sedaj počutijo veliko bolje in jim je lažje.

Omogočajo obiske svojcev, vendar v omejenem obsegu

Obiski svojcev so dovoljeni. A so omejeni na zgolj enkrat tedensko po predhodni najavi. Direktorica se zaveda, da bi si vsi želeli, da bi jih lahko prišli obiskati večkrat in za dlje časa, a pojasnjuje, da je to žal tehnično nemogoče izpeljati. »Za vsakim obiskom moramo razkužiti ves prostor in izpeljati vse preventivne zaščitne ukrepe, tega dela ni malo in vzame tudi več časa, kot bi ga sicer,« pove Vardijanova. Zato priporočajo, da na obiske hodijo zgolj svojci iz ožjega družinskega kroga, mlajšim od 14 let pa se prihod odsvetuje. Video klici so prav tako še vedno na voljo in bodo aktualni še kar nekaj časa.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki