fbpx
E-UTRIP
33-letnik iz Kočevja je s tatvinami in ropi nemalokrat oškodoval svoje najbližje.
Featured Kronika Novice Občina

V aprilu v Kočevju in Ribnici obravnavali kar 55 primerov tatvin in ropov

Premoženjska kriminaliteta se pojavlja v vsaki občini in ima dokaj velik vpliv in posledice na življenje v lokalni skupnosti, zato si “zasluži” posebno ukvarjanje oziroma preučevanje. V zadnjem mesecu ali dveh opažamo ogromno “vseh vrst” tatvin, ropov in vlomov na področju Kočevja in Ribnice. Dnevno namreč poročamo o raznoraznih tatvinah, bodisi “manjših” ali večjih, roparskih tatvinah in tudi o konkretnih ropih. Na PU Ljubljana smo se zato obrnili na konkretne podatke z meseca aprila.

Koliko kaznivih dejanj z naslova premoženjske kriminalitete?

Premoženjsko kriminaliteto definiramo kot protipravno prisvajanje tujih stvari, ki prinašajo storilcem premoženjsko korist, oškodovancem pa premoženjsko škodo. To so torej vse vrste tatvin (velika, mala, roparska,), rop, vlom, goljufija, izsiljevanje ipd.

Na PU Ljubljana pravijo, da so na območju Kočevja v mesecu aprilu obravnavali 40 kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete, od tega 29 tatvin, 8 velikih tatvin oziroma vlomov, dve roparski tatvini in en rop. Storilec zadnjih treh (torej dveh roparskih tatvin in enega ropa) je 33-letni prebivalec Kočevja, o katerem smo pisali že v preteklih dneh in je trenutno v priporu. Od vseh omenjenih kaznivih dejanj je uspešno preiskanih več kot polovica oziroma 57 odstotkov.

Na območju Ribnice pa so, kot poročajo z Ljubljane, obravnavali 15 kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete, in sicer tatvine in velike tatvine. Uspešno so preiskali 60 odstotkov vseh prijavljenih.

Pri tatvini artiklov v trgovini zasačena že štiridesetkrat, sankcije pa nobene!

Pregon se začne na predlog oškodovanca.

Dobili smo podatek, da je bila neka oseba v Kočevju pri tatvini artiklov v trgovini v zadnjih nekaj mesecih obravnavana že okoli štiridesetkrat, pa kljub temu ni prejela nikakršne sankcije. Zakaj je temu tako in kakšen je sploh postopek, ko se osebo zaloti pri kraji v trgovini smo povprašali predstavnika za stike z javnostjo na PU Ljubljana, Tomaža Tomaževica. Slednji nam je povedal, da je pri obravnavi kaznivih dejanj tatvine potrebno poudariti, da se pregon začne na predlog oškodovanca (torej, na predlog trgovine, kjer se je tatvina zgodila, op. a.). V kolikor je tak predlog podan, policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in dokazov in na pristojno tožilstvo zoper znane osumljence podajo kazensko ovadbo oziroma poročilo, če storilec ni znan. Nadaljnji postopek in izrek sankcij je potem v pristojnosti tožilstva in sodišč.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki