E-UTRIP
Dom Featured Gospodarstvo Kočevje Narava & zdravje Novice Občina Zanimivosti In zabava

Turjaško naselje avgusta 2020 z novim toplovodom

Ena izmed točk 6. redne seje Občinskega sveta, ki bo v četrtek, 14. 6., je tudi Investicijski program za projekt »Obnova toplovoda v Turjaškem naselju«. Dela naj bi se začela kaj kmalu in naj bi trajala do septembra, z nadaljevanjem v letu 2020, od maja pa do avgusta, ko naj bi bil projekt zaključen. Ocena vrednosti investicije je dobrih 681.000 evrov (brez DDV).

No, med razloge za sprejem predloga navajajo predvsem željo po obnovi dotrajanega dela toplovodnega omrežja in s tem zagotavljanje »zelene« alternativne možnosti ogrevanja. Namreč, obstoječi cevovod je dotrajan in komajda še uporaben, kar dokazujejo nenehna izredna popravila in intervencije. Težava je tudi z izolacijo oziroma njeno (ne)kvaliteto. S tem posegom želi Občina tudi začeti proces zmanjševanja emisije toplogrednih plinov in porabe fosilnih goriv, kajti dejstvo je, da imamo dobro poraščenost z gozdom in s tem razpolagamo z obilico lesene biomase, ki bi jo lahko v bodoče (bolj) s pridom izkoristiti – tudi tiste slabše vrste lesa. Skratka, izpeljan projekt bi oziroma bo pomenil obnovo dotrajanega omrežja, varčevanje z energijo, varovanje okolja, nenazadnje tudi nižje stroške ogrevanja, pa zmanjševanje toplovodnih izgub in okvar in nenazadnje nova delovna mesta v energertiki, gozdarstvu in lesni industriji.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki