fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice Občina

Tradicionalno srečanje na meji, točno opoldan

Tradicija novoletnega srečanja predstavnikov obmejnih organov obeh držav ter vodstev lokalnih skupnosti Kostela in Delnic, ki jo od leta 2005 pleteta Turistično Športno društvo Kostel in Združenje za šport, rekreacijo in turizem iz Broda na Kolpi, se je prvi dan po Štefanovem, 27. decembra, točno opoldan, sredi mostu na Kolpi, odvrtela že štirinajstič.

Tokrat je večja slovenska zasedba v povorki, ki jo je vodil kostelski župan, Ivan Črnkovič, točno ob 12. uri, stopila na sredino mostu, istočasno pa je manjša hrvaška zasedba, ki jo je vodil župan Ivica Knežević, ob donenju zvonov z brodske cerkve prikorakala z druge strani mostu. Prva moža čezmejnih občin sta si uvodoma protokolarno izmenjala nekaj besed dobrodošlice in »pohvalila« vreme, ki jima je doslej privarčevalo precej denarja iz proračunske postavke – zimsko čiščenje in vzdrževanje cest. »Mi pa smo zaradi tega občutili šibko turistično sezono,« se je potožil Knežević. Črnkovič pa je dejal, da je v kostelski dolini turizem definitivno paradni konj razvoja, želi pa si, da bi skupaj s sosedi v prihodnje to območje celovito tržili. »Bil sem na obisku tako pri delniškem kolegu kot tudi županu Čabra. Želimo si ustvariti prostor za skupno sodelovanje in povezovanje, vsak s svojo zgodbo in destinacijo,« je načrt razkril Črnkovič in dodal, da v Kostelu že rišejo »kostelski naravni turistični park« s šotorskim naseljem in prostorom za avtodome.

O propustnosti meje, ki jo na slovenski strani že tri leta varuje panelna, žična ograja, se tokrat ni veliko modrovalo. Sogovorniki so se strinjali, da jih meja, tudi žična ni nikoli ločevala, saj imajo ves čas podobne težave. Marjan Bavec, inšpektor z oddelka za državno mejo Policijske uprave Ljubljana, je postregel s številko okoli 1.600 nezakonitih prehodov, kar je nekoliko več kot lani. Pri obvladovanju razmer pa je izpostavil skupno sodelovanje. »Za obe lokalni skupnosti sta tako Ljubljana kot Zagreb precej oddaljena, zato moramo stopiti skupaj pri vseh zadevah, takšna in podobna srečanja pa nas še bolj povezujejo,« sta si dejala predsednika obeh turističnih društev, gostitelja srečanja, Nataša Letig Žagar in Dado Klobučar, njunemu razmišljanju so pritrdili tudi drugi govorci.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki