fbpx
E-UTRIP
Featured Film Kočevje Novice Občina

Tom Cruise in pogodba, ki za najmanj dve leti zavezuje k molčečnosti

Potihoma, brez hrupa, ki ga je sicer spremljal ob prvi lopati, zasajeni leta 2004, so v začetku oktobra leta 2010 odprli odsek regionalne ceste Dragarji-Zgornji Čačič. Z nadmorske višine 993 metrov se z roba nekdanjega zaprtega območja Kočevske, s Strmih Reber mimo borovškega pragozda Krokar na razdalji 5,67 kilometra po 19-ih ostrih ovinkih spusti na 500 metrov nad morjem.
Zaradi lege trase oziroma strmega pobočja so ji nadeli ime Dolenjski Vršič. Po njej ni prometne gneče, zato so okoliški gozdovi, ki se dotikajo reke Kolpe in redko poseljene vasi, oaza spokojne tišine. Izjema je avgust, ko se tod v vrhuncu poletne sezone za nekaj dni zbere pisana druščina najboljših longboarderjev z vseh koncev sveta. Adrenalinsko spuščanje – nazadnje 2019 – po strminah in pesem koles v dotiku z asfaltom na petem ovinku »prisluhne« tudi pravljični junak doline zgornje Kolpe Peter Klepac, ki ga je v les vdolbel mojster Marjan Leš iz hrvaškega Gerovega.

Kaj so snemali?

»Ta naš Peter,« na Strmi Reber, za tablo občine Osilnica, kjer je bila pred dnevi policijska zapora ceste, ugiba skupina gozdarjev na poti nekemu dogodku, »zagotovo nekaj ve o filmski ekipi, ki je cesto zasedla skoraj po celi dolžini. »Ja, snemajo visoko proračunski akcijski film,« se sliši, a nihče ne ve, kakšnega.

Nekaj starejših domačinov na trgu v Osilnici, ki so stopili iz bližnje trgovine, je kazalo na serpentine, da naj bi se iz gozda slišal ropot tovornjakov in hrumenje motorjev, a jih nihče ni videl, saj da je območje strogo zavarovano, če pa se kdo hoče približati, ga policija prežene.

Tisti, ki bi kaj več vedeli pa naj bi bili celo pogodbeno (proti plačilu!) zavezani k molčečnosti. Tako kot v času po vojni zaprtega območja on stran hriba, v kočevsko-reški dolini.

Tudi v Kočevju, kjer so zagotovili prenočitve dela številne ekipe (večina je bila nastanjena v znanem osilniškem gostilniško-športnem središču in menda tudi v Opatiji), so povedali le to, da so pobočje dežele Petra Klepca za nekaj dni zasedli kaskaderji – največ naj bi jih bilo z Madžarske – in drugo osebje, govorice o Tom Cruiseu, ki naj bi ga na snemanje dovažali v helikopterju pa, da so iz trte zvite.

Obračanje tovornjakov in skok z Loške Stene

»Vzdolž ceste pod Strmo Reber produkcijska hiša Marvel, ki deluje pod okriljem studia Walt Disney, snema akcijske prizore, tudi z obračanjem tovornjakov, za kar je lokacija pravšnja, eni pravijo za film Misija nemogoče,« je uganko nekoliko razkril mož iz Kočevja, ki je preverjeno veliko vedel o snemalnih dnevih v deželi Petra Klepca.

»Edino, kar lahko povem je, da se je pri nas res mudila tuja številna filmska ekipa, ki je s slovensko produkcijsko hišo Pakt medija deset dni snemala akcijske prizore, v katerih so bili v ospredju avtomobili. Pogodba, ki je finančno ovrednotena in tudi sodno zavarovana, me zavezuje k molčečnosti vse do začetka predvajanja tega filma, lahko tudi dve leti,« je dejala županja občine Osilnica, Alenka Kovač. S tem je bilo tudi brezpredmetno poizvedovanje, ali se je res tiste dni med Osilničani in še kje mudil zvezdnik Tom. Je pa produkcijo osilniška dolina tako prevzela, da naj bi se še kdaj, tudi zaradi stroškov, vrnila snemat v Klepčevo deželo. »Odprtih rok in širokega srca jih pričakujemo,« se veseli županja.

Alenka Kovač, županja občine Osilnica.

V istem tednu, ko so po Strmi Rebri drveli in se obračali tovornjaki, je neka ameriška filmska ekipa, ne da bi bila v stiku z lokalno oblastjo, na bližnji Loški steni nad vasmi Grintovec, Ložec in Ribjek snemala vložke za napeto filmsko zgodbo, medna s tragičnim koncem za glavno igralko. Ali je bila ta scena res tudi posneta, v Osilnici ni znal povedati nihče, tudi županja ne.

Boris Dvornik in Pierce Bronsan

Tako kot je cesta proti Osilnici, longborderji so jo poimenoval kar »Medvedja čreva«, izziv za stresno doživetje v naravi, je bila svoj čas, ko se je po njej promet ustavil, filmsko uporabna tudi železniška proga med Ortnekom in Ribnico. Pred štiridesetimi leti so na tem delu več dni snemali scene napada na vlak za jugoslovansko nadaljevanko Kapelski kresovi, z glavno vlogo Borisa Dvornika. Filmski velikan je med premorom večkrat zavil v bližnjo gostilno pri Matjaku in žejo gasil z litrom belega vina in ob kozarčkih seveda klepetal z domačini.

Leta 1992 se je na progi, lučaj od glavne železniške postaje v Ribnici, zadrževal tudi slavni igralec Pierce Bronsan, v vlogi Jamesa Bonda, ob snemanju filma Vlak smrti. Nekaj firbcev se mu je približalo in z njim fotografiralo. »Brez skrbi, če bi Tom Cruise stopil na osilniška tla, bi ga znali pripeljati tudi v Kočevje,« je malo za res, a bolj za šalo, še dejal kočevski vir informacij.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki