E-UTRIP
Taj Žagar.
Izpostavljeno Aktualno Šport

Taj Žagar – mladi kolesar, ki vztrajno poganja proti vrhu

Iz Grčaric prihaja mladi športni talent, ki bi lahko v prihodnjih letih postal novo ime slovenskega kolesarstva. Devetnajstletni Taj Žagar, visok 186 centimetrov in težak 68 kilogramov, se je s športom srečal že v otroštvu, ko se je pridružil Triatlon klubu Ribnica, a je kmalu ugotovil, da mu od treh disciplin – plavanja, teka in kolesarjenja – prav kolesarstvo najbolj leži.

»V plavanju in teku nikoli nisem bil tako dober. Na kolesu pa sem na tekmah vedno dosegal najboljše čase. Ker sem imel zelo rad vzpone in klance, teh pa v triatlonu ni bilo veliko, sem rekel, da bom poskusil in tvegal – in res sem se odločil za kolesarstvo,« pove Taj, ki je leta 2023 na svoji zadnji triatlonski tekmi osvojil bronasto kolajno, že mesec dni pozneje pa zmagal na kolesarski dirki.

Njegov talent ni ostal neopažen. Pred tremi leti se je prvič pridružil mladinski ekipi A.E. Generali, kjer je hitro pokazal, da ima izjemen potencial. Danes je član priznane ekipe Ljubljana Gusto Santic, ki velja za preddverje profesionalnega kluba KK Rog.

»Videlo se je, da mi gre, zato sem treniral do konca, kolikor je šlo. Zdaj pa sem član ekipe Ljubljana Gusto Santic. To je zame velik korak naprej,« pravi mladi kolesar, ki že razmišlja o naslednjih sezonah.

Kolesarstvo spada med fizično najzahtevnejše športe, kjer vztrajnost in disciplino štejeta prav toliko kot talent. Taj trenira praktično vsak dan, ne glede na vremenske razmere.

»To je eden najtežjih športov, ki jih lahko treniraš, in vsak dan je treba na trening. Moji treningi trajajo tudi po pet ur, pa naj bo dež ali sonce – vse leto. Danes sem bil na primer spet v dežju na kolesu. To ni nobena ovira,« pripoveduje z nasmehom.

Med domačimi klanci, kjer se kalijo številni kolesarski navdušenci, mu je najljubši vzpon na Strmo reber. »Z lahkoto sem ga prevozil že velikokrat,« pravi.

Za napredek v kolesarstvu so ključne tudi priprave na različnih terenih. Taj se je že udeležil več mednarodnih priprav, tudi v Franciji, kjer je preizkusil vzpone, po katerih vozijo najboljši svetovni kolesarji.

»Bil sem na pripravah v Franciji, sprva sam, nato pa še s klubom tri tedne na Pokljuki. Tam smo trenirali tudi na večjih prelazih, kjer vozijo dirke, kot sta Tour de France ali Giro d’Italia. Tako sem šel čez že kar veliko težkih vzponov,« razlaga mladi kolesar.

Vrhunski šport zahteva popolno disciplino, tudi pri prehrani. Taj svojo prehrano natančno beleži in vsak dan spremlja vnose hranil.

»Vsak dan tehtam hrano in imam zvezek, kamor zapisujem, koliko sem zaužil maščob, ogljikovih hidratov, beljakovin in kalorij. Najbolj zaželena hrana pred dirkami sta riž in testenine, ker imata malo maščob in veliko ogljikovih hidratov. Ti dajejo največ energije, ne obremenjujejo želodca in so idealni pri velikih naporih,« pojasni. Med dirkami pa uporablja energijske gele, ploščice in izotonične napitke z elektroliti, ki pomagajo ohranjati moč in hidracijo.

Taj priznava, da v tem športu ni prostora za popuščanje. Utrujenost je del vsakdana, a jo sprejema kot del poti k uspehu.

»To je šport, kjer skoraj na vsakem treningu občutiš utrujenost. Lahko bi imel več kilogramov, a bi me to na klancih precej utrujalo. Za vsak kilogram več moraš imeti tudi več moči, hkrati pa porabiš več energije,« razlaga.

Poleg športa Taj nadaljuje tudi izobraževanje. Po zaključeni srednji zdravstveni šoli je vpisan v enoletni maturitetni program, da bo opravil splošno maturo. A njegova prava želja ostaja kolesarstvo.

»Če mi v kolesarstvu ne uspe – možnosti je malo, saj je konkurenca velika in moraš biti res najboljši – bom poskusil tudi v medicini ali pa drugje. Ampak prvi cilj je profesionalno kolesarstvo,« odločno pove.

V prihodnje želi ostati v ekipi Ljubljana Gusto Santic, zbrati prve večje zmage in se dokazati tudi na mednarodnih dirkah. Glede na predanost, vztrajnost in izjemno delovno etiko ni dvoma, da bomo za Taja Žagarja še slišali.

(mgć)

Sorodni članki

Komentiraj

* Z uporabo tega obrazca se strinjate s shranjevanjem in obdelavo vaših podatkov pridobljenih na tem spletnem mestu.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki