fbpx
E-UTRIP
FOTO: iStock
Featured Narava & zdravje Zdravje

Svetovni dan ledvic: 90 odstotkov bolnikov ne ve da ima težave

Danes praznujemo svetovni dan ledvic. Cilj letošnje akcije Spoznaj svoje ledvice je aktivno iskanje ledvičnih bolnikov, so sporočili iz slovenjgraške bolnišnice. V Slovenskem nefrološkem društvu ocenjujejo, da ima približno deset odstotkov odraslih kronično ledvično bolezen, 90 odstotkov bolnikov pa niti ne ve, da imajo težave z ledvicami.

Pri kronični ledvični bolezni gre za postopno poslabševanje ledvičnega delovanja in običajno imajo bolniki vrsto let zelo malo vidnih težav, so zapisali na spletni strani svetovnega dneva ledvic. “Največkrat se težave kot so slabše počutje in utrujenost, težave s spanjem, redno nočno odvajanje urina ali otekanje, pojavijo šele zelo pozno, včasih šele tik pred popolno odpovedjo ledvic,” so navedli na spletu.

Tako se v večini primerov zgodi, da je bolezen diagnosticirana pozno, vse prevečkrat tudi prepozno, so še dodali. Zato v Slovenskem nefrološkem društvu opominjajo na pomen preiskav za preverjanje stanja ledvic, še posebej pri osebah, ki imajo povečano tveganje za ledvične bolezni.

Skrbite za svoje ledvice? FOTO: iStock.

Kot navaja spletna stran svetovnega dneva ledvic, je glavni problem bolnikov s kronično ledvično boleznijo pospešeno staranje telesa, ki pogosto privede do prezgodnje smrti ali hudih težav zaradi okvar srca, možganov in drugih organov.

“Na voljo je vedno več zdravil in zdravljenj, ki uspešno upočasnjujejo odpovedovanje ledvic. Daljše delovanje ledvic pa pomeni tudi daljše in bolj kakovostno življenje,” so dodali.

Z zdravim življenjskim slogom nad bolezni ledvic

Poglavitni vzrok za nastanek bolezni je nezdrav življenjski slog, kar pomeni, da lahko z zdravim življenjskim slogom v veliki meri preprečimo in preložimo nastanek razvoja ledvičnih bolezni, bolniki pa upočasnijo napredovanje bolezni.

Zdrav življenjski slog za zdrave ledvice. FOTO: i Stock.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki