fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Pisma bralcev Ribnica

Stari računi, dopisi, ribniških podjetij, obrtnikov…: Inles Ribnica

Podjetje Inles iz Ribnice je v lanskem letu zaznamovalo že 70 let delovanja, čeprav korenine Inlesa segajo daleč v preteklost. Inles je največji slovenski proizvajalec in izvoznik fasadnih elementov (okna, vhodna vrata) z bogato tradicijo predelave lesa.

Lesna industrija v ribniški dolini kot drugod po Sloveniji je nastajala šele od druge polovice 19. stoletja dalje s proizvodnjo žaganega lesa na parnih žagah. Na širšem ribniškem območju je bilo kar 19 parnih žag. Seveda pa se je obdelava in predelava lesa začela že prej, že s prvimi naseljenci v naših krajih. Že od 13. stoletja dalje so se gradile vodne žage, njihov močan razmah pa zasledimo ob koncu 18. stoletja in na začetku 19. stoletja, ko so se gradile pri nas tako imenovane žage venecijanke. Za leto 1854 davčni okraj Ribnica navaja 22 obdavčenih vodnih žag, medtem ko je imelo Kočevje le dve.

Zgodovina in razvoj Lesnoindustrijskega podjetja Ribnica (LIP Ribnica), predhodnica današnjega Inlesa spremlja cela vrsta pomembnih reorganizacij, pa vendar je dejstvo, da je bilo to podjetje formalno ustanovljeno 18. maja 1948.

Leta 1934 je tedanji ribniški veleposestnik Anton Rudež preselil parno žago iz Jelenovega žleba v Ribnico in jo postavil v bližini železniške postaje pod imenom Ing. Anton in Marko Rudež, lesna industrija in trgovina Ribnica na Dolenjskem. Ta žaga je ena od predhodnic današnjega INLES-a. V letu 1948, ko je bilo ustanovljeno Lesno industrijsko podjetje Ribnica so v njem najprej proizvajali različne lesene zaboje in zabojne dele. Kasneje v letu 1953 so pričeli uvajati proizvodnjo lesenih galanterijskih izdelkov kot so bukova metlišča, palice, ščipalke…Šele leta 1954 je bilo v enem izmed kasnejših Inles-ovih obratov v Dolenji vasi ročno izdelano prvo okno. Leta 1958 je podjetje začelo z gradnjo tovarne sobnih vrat. S tem je bil storjen prvi in obenem odločilni korak za kasnejšo popolno usmeritev proizvodnje v stavbno pohištvo. V teh letih so bila industrijsko izdelana vrata prva novost na trgu. Leta 1962 so se pod skupnim imenom INLES, kombinat lesne industrije Ribnica, združili sledeči obrati: LIP Ribnica, Smreka Loški potok, Lesna galanterija Sodražica, Hrast Dolenja vas, Lesna industrija KGP Kočevje in JELKA Podpreska. V kasnejših letih je INLES še spreminjal organizacijsko strukturo, hkrati pa vseskozi izpopolnjeval svoj proizvodnji program vse do danes, ko na novih napravah in strojih proizvajajo različne izvedbe in kombinacije oken, vhodnih vrat, polkn, senčil…

V slikovni prilogi vidite stare račune z različnimi zapisi in oznakami podjetja, pa tudi nekaj reklamnega materiala, ki je bil obvezen v vsakem podjetju za potrebe promocije podjetja doma in v tujini, na sejmih. Zagotovo ima kakšen izmed bivših zaposlenih Inlesa doma še kakšen njihov artikel od obeska za ključe, svinčnik, meter, nalepko, značko, rokovnikov, koledar, letak, delovno obleko, kapo… Vse to so drobni predmeti naše bližnje preteklosti. Le ohranite jih.

Peter Lesar, zbiratelj razglednic ribniške doline

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki