E-UTRIP
Društva Featured Glasba Kočevje Kultura Novice

Srbski večer v centru Kočevja z omamnim pridihom kulinarike

Leta 2010 ustanovljeno Srbsko kulturno umetniško društvo Kočevje si prizadeva predvsem ohraniti negovanje izročil tega naroda. Na Kočevskem jih živi okoli 200, prepoznavnost svojega delovanja pa razkriva zlasti Folklorna skupina oziroma več sekcij v njej. Člani so jedro skupine, ki se čez leto večkrat predstavi samostojno, praviloma pa v sodelovanju z drugimi društvi, s katerimi pletejo vezi tudi otroci, mladinci in veterani. Milozvočnost pevske skupine z ubranimi moškimi glasovi prav tako prispeva k ohranitvi manjšinske kulture, ki je letos sedmič z naslovom Folklorijada na mestni ploščadi, dan po zaključku Poletnih večerov, privabila množice, in to ne le iz Kočevja.

»To je dogodek z mednarodno udeležbo. Poleg našega društva, so se s plesi in pesmimi predstavili člani Kulturnega športnega društva Predgrad, s katerimi vzajemno sodelujemo že leta, pa Folklorno društvo Sloga iz Udin, skupina Spev iz Konce vasi in Sinđa bend iz pobratenega Prokuplja iz Srbije,« je bila na večer, tudi z omamnim pridihom srbske kulinarike, ponosna Mirjana Delić, podpredsednica SKUD Kočevje. V pogovoru je še navrgla, da so vse bližje dnevu, ko bo na oder ponosno stopila tudi ženska pevska skupina, ki je sicer bolj predana brskanju iz pozabe priprav starih jedi in običajev srbskega naroda. »Lončene posode za peko kruha in sladic ter zlasti kuhanje zelja in fižola, kar smo pokazali tudi ta večer, so bile zaščitni znak sleherne družine, še posebej v prazničnih dneh. Tako je tudi danes,« je še dejala Delićeva in pohvalila člane društva, ki se dobivajo vsaj dvakrat na teden.

»Kočevje je znano kot okolje, v katerem sobivajo različne kulture in, če si kaj želimo, je to, da bi se slednje med seboj razumele, povezovale in sodelovale. To različnost moramo izkoristiti kot dodano vrednost,« je ob večeru pozitivnih vibracij, v družbi občinske uprave in gostov poudaril kočevski župan, dr. Vladimir Prebilič. Mile Japundža, predsednik Srbskega kulturnega društva Kočevje pa je dodal: »Kaj naj še rečem. Množica in prešerna volja, ki izžareva ta večer, vse pove. Med nami so ljudje dobre volje, spoštljivi prijatelji, sosedje in znanci«.

Da so na pravi poti, je nakazal obisk na ploščadi, Prebilič pa se je še posebej zahvalil partnerjem pri izvedbi Folkorijade ter prijateljem iz pobratene občine Prokuplje, s katero sodelujejo tudi drugače.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki