E-UTRIP
Avto-moto Featured Kočevje Novice Ribnica Zanimivosti In zabava

Sprašujete nas: Prehitevanje motoristov na mejnem prehodu

Na nas se je obrnil bralec, in sicer z zelo zanimivim in – roko na srce – relevantnim vprašanjem:“Ali lahko motoristi prehitijo kolono vozil na mejnem prehodu? Zakaj moramo avtomobili čakati po več kot uro, motoristi pa kontrolo opravijo v minuti?” 

Odgovor smo poiskali seveda pri PU Ljubljana, od kod nam je Nataša Pučko, predstavnica za odnose z javnostjo, odgovorila:

“Vožnja mimo je opredeljena v 53. členu Zakona o pravilih cestnega prometa. V 3. odstavku tega člena je navedeno, da je vožnja mimo kolone vozil, ustavljene na vozišču prepovedana, če se voznik po vožnji mimo ne bi mogel varno in brez oviranja vrniti na smerno vozišče v smeri, v kateri vozi, za kar je predpisana globa v znesku 120 €. V 4. odstavku tega člena je navedeno, da če je na smernem vozišču dovolj prostora, lahko motorist s primerno hitrostjo in pazljivostjo vozi mimo ustavljenega vozila ali kolone vozil po desni strani, razen, kadar so se vozila v koloni ustavila pred križiščem. Ustavitev pred mejnim prehodom ni ustavitev pred križiščem in »motorist«, ki vozi mimo kolone v skladu z določbo 4. odstavka tega člena, ni storilec prekrška po 3. odstavku 53. člena Zakona o pravilih cestnega prometa.”

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki