fbpx
E-UTRIP
Dom Featured Kočevje Kronika Narava & zdravje Novice

Sobotna »vojna nebes z Zemljo« v Slovenski vasi

Gasilci iz štirih prostovoljnih gasilskih društev – Kočevje, Šalka vas, Stara Cerkev in Slovenska vas so v noči na nedeljo bolj malo spali. Ob neurju z vetrom, dežjem, nalivi in pokanju strel, ki je divjalo med 18. in 20. uro, so bili vpoklicani v bližnjo Slovensko vas. Tam je fekalna voda zalila več kletnih prostorov, hkrati pa je strela udarila v leseni skedenj velikosti okoli sto kvadratnih metrov, na robu vasi, ob cesti proti reki Rinži. »Čez deščice na objektu se je sprva videl gosti dim, nato je začel bruhati ogenj. Zakričala sem, Franc, pri nas je udarila strela. »Kaj, skedenj gori,« je odmeval prestrašen glas Franca,« razlaga njegova partnerica, Kristina Pust. Zmedena sta komaj zmogla poklicati gasilce. »Po hišah se je ob udaru strele začutil smrdeči vonj. Nenadoma so ognjeni zublji visoko švigali. Redko kdo si je upal ven, saj je grozeče pokalo, ves čas pa je tudi neusmiljeno deževalo. »To je bila vojna nebes z zemljo,« so se danes zjutraj pomenkovali Činklovi sosedi. Lastnik skednja, Tadej Debeljak, je imel v najemu zloženih okoli 400 bal sena, zraven pa še nakladalko, grablje, mešalec in drugo kmetijsko orodje ter nekaj lesa. Gasilci so rešili le manjšo cisterno. »Posredovanje ob udaru strele, ki v hipu sproži temperaturo okoli 800 stopinj, je misija nemogoče. Ogenj je tudi tokrat ob posredovanju 40-ih mož iz PGD Kočevje, Stara Cerkev, Šalka vas in Slovenska vas, kazal svojo ubijalsko moč, čeprav je ves čas deževalo, gasilci pa smo gorečo baklo, takšen je bil videti skedenj v plamenih, napadali z vso močjo. Ustavili smo ga, da se ne bi širil,« je dejal Igor Kalinić, predsednik PGD Kočevje. »Takole se matraš s košnjo, z delom na zemlji, potem pa te narava kaznuje. Še veliko huje bi bilo, če bi strela udarila v večji skedenj tod blizu, ali strnjene hiše,« se je Tadej tolažil ob pogorišču. Škode je za več deset tisoč evrov.

Gasilci iz Stare Cerkve so včeraj ob pogorišču premetali in pogasili kup sena, ki je po sobotnemu požaru ponovno zagorel.

In še ena (nedeljska) gasilka. Okoli pol ene se je v večstanovanjski stavbi v Šeškovi ulici v Kočevju širil dim in vonj po zažgani plastiki. Gasilci PGD Kočevje so našli izvor dima v stanovanju v prvem nadstropju, ki ga je odklenila lastnica. Na štedilniku, so zapisali v poročilu, se je v posodi žgala plastika otroških dud, ki jih je lastnica hotela dezinficirati. Pregledali so stanovanje in nadtlačno prezračili objekt.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki