fbpx
E-UTRIP
Avtor: Jože Centa.
Featured Kultura Novice Umetnost

Slovo umetnika

V 89. letu je umrl akademski slikar Jože Centa. Leta 1934 se je rodil v Dvorski vasi pri Velikih Laščah, leta 1960 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kasneje je delal kot likovni pedagog. Njegova obsežna slikarska dediščina je z motivi močno zaznamovana z našimi konci.

Centa je bil mojster barve in risbe, s katerima je na poetičen in ekspresiven način upodabljal svojo globoko kulturno navezanost na prostor, v katerem je odraščal. V družbenem smislu je nadaljeval delo umetnikov Franceta Miheliča, Jožeta Petka, Janka Trošta, Franceta Goršeta, Gregorja Peruška, Ivana Vavpotiča, Riharda Jakopiča in drugih.

Umetnikov pristop je na prvi pogled klasičen, podrobnejši pa odkriva prefinjeno niansirano odmevnost na dražljaje, ki jih povzroča razčlenjena tipika posamezne slovenske regije: relief, rastlinstvo, arhitektura, ljudje in svetloba.

Jože Centa (z rdečim šalom) FOTO: Mgć.

Umetnik je bil cenjen tudi v mednarodnem prostoru. Razstavljal je v Avstriji, Italiji in ZDA.

Za leta 1981 obnovljeni Kulturni dom v Velikih Laščah je ob 150-letnici Levstikovega rojstva izdelal literatov portret. Leto pozneje je zasnoval tradicionalna srečanja likovnih umetnikov pod skupnim imenom Trubarjevi kraji. Več let je bil dejaven tudi pri zagotavljanju sredstev za obnovo Trubarjeve domačije na Rašici in vzpostavitev njene galerijske dejavnosti. Leta 2014 je postal častni občan Občine Velike Lašče. Istega leta je izšla tudi Centova monografija izpod peresa umetnostne zgodovinarke Marjane Dolšina, poročajo različni portali.

Pred desetletjem je zaradi šibkega zdravja odložil svoje umetniške pripomočke. A umetniška duša ne počiva. Leta 2020 je pri 86 sam napisal in ilustriral svoj knjižni prvenec »Ne ugašajte mi luči«.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki