fbpx
E-UTRIP
Foto: posnetek oddaje 24 ur zvečer.
Featured Dobro je vedeti Izlet Zanimivosti In zabava

Slovenija je zelena! Se nam obetajo potovanja brez potrdil?

… ja, verjetno bomo res – vsaj večinoma – lahko v druge države potovali brez posebnih potrdil o cepljenju, negativnem testu ali prebolelosti covida-19. Res pa je tudi, da je Evropski center za nadzor bolezni omilil pogoje za prehod države v zeleno fazo, namreč, po novem velja, da mora država 14-dnevno povprečje zadržati na 75 okužb na 100.000 prebivalcev, medtem ko je prej to število bilo zgolj 25.

V Sloveniji je trenutno “polno” cepljenih (torej z dvema odmerkoma cepiva) 28 odstotkov ljudi.

Sproščanja ukrepov znotraj države ne bo

Pa vendar, novih sprostitev znotraj države ni za pričakovati saj so ukrepi po besedah doc. dr. Mateje Logar, vodje vladne strokovne svetovalne skupine za covid-19 v veliki meri že sproščeni. “Počakali bomo še na nekoliko boljšo epidemiološko sliko,” je v oddaji 24 ur zvečer povedala Logarjeva.

Šter: Slovenija si je uvrstitev med varne države zaslužila z dobrim trendom okužb

Andrej Šter z Ministrstva za zunanje zadeve pravi, da smo to uvrstitev med države z zelenim kriterijem čakali in si zaslužili z dobrim trendom pri okužbah. To pa pomeni, da bodo slovenski državljani lahko potovali v najbolj ugodnih režimih po državah Evropske unije. “O potovanjih brez potrdil za zelene države odločajo države same, ki bodo skladno s svojimi kriteriji odpirale meje za tiste iz zelenih držav. Ta trenutek to pomeni, da potujejo brez kakšnih posebnih dokumentov,” je za 24 ur zvečer pojasnil vodja konzularnega sektorja MZZ.

A pozor, Hrvaška je oranžna!

Če smo se še prejšnji vikend s Hrvaške lahko vračali brez posebnih potrdil, so od sobote slednja spet potrebna. Slovenska vlada se je v petek zvečer namreč odločila, da je treba ob vračanju s Hrvaške spet imeti opravljen hitri antigenski test in mnogim Slovencem “uničila” vikend oddih. Trenutno torej brez PCT pogoja na Hrvaško IN NAZAJ (več ali pa morda še) ne moremo.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki