fbpx
E-UTRIP
Featured Dom Novice

»Slovenci smo od zunaj enotni, tega si želimo tudi doma!«

Izseljeni Slovenci v čezoceanske države in tisti, ki živijo daleč od domovine se skupaj z zamejskimi rojaki že desetletja v začetku julija srečujejo v matični domovini. Ribnica jih je gostila leta 1997 in leto kasneje, tretjič pa v soboto, 3. julija. Tradicionalno snidenje v organizaciji Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Slovenskega svetovnega kongresa in Slovenske izseljenske matice, je bilo letos še posebej čustveno, saj sovpada s praznovanjem 30-letnice samostojnosti.

Osrednji dogodek je bil postavljen za zidovi ribniškega gradu in na dvorišče Rokodelskega centra. Skozi pester program so se prepletale misli o treh desetletij slovenske države, hkrati pa se je odvijal srčni kulturni program z nastopom folklornih skupin in posameznikov iz Šmihela (Avstrija) Sakalovcev (Madžarska), KUD Bazovice (Hrvaška), Rasta (Argentina), Dani Stražar (Švedska) in Aleksi Jercoga s prijatelji (Italija). Samo srečanje ima sicer simbolično raven, s poudarkom, da je vez med izseljenstvom in matično državo še kako močna.

Simbolična, toda zelo pomembna raven srečanja

Seveda so imeli naši rojaki še kako pomembno vlogo v prizadevanjih za mednarodno priznanje komaj rojene države. »Njihovega prispevka ne bomo nikoli pozabili, kar smo znova poudarili tudi na okrogli mizi ob današnjem srečanju,« je dejal dr. Boris Jesih, predsednik Slovenske izseljenske matice. »Moj dom je že petdeset let v Kanadi, moja domovina pa je edina Slovenija. Od njenega rojstva vodim pevski zbor Plamen, ki kar žari slovensko domoljubje in enotnost. Slednjo tukaj zelo pogrešam in sem nekoliko žalostna, da je temu tako.”

Zbralo se jih je 500

“Slovenci in naše družine, mlajše generacije, takšna je pač usoda, niti ne govorijo našega jezika, smo enotni. Saj se zavedamo, da bomo le tako obstali,” rojakom pod Alpami srčno priporoča tudi Marija Ahačič Polak. Okoli 500 jih je dan preživelo v različnih vsebinah, tudi z ogledom razstav o 70-letnici Slovenske izseljenske matice, 30-letnici Svetovnega slovenskega kongresa, vlogi Slovencev po svetu v času osamosvajanja in prikazom dokumentarnega filma in razstavo Rešetarji s Crvenega krsta-Stoletje obstoja v Beogradu. To je zgodba o rešetarju Edvardu Carju iz Ribnice, ki je pred sto let naseli v Beograd in tu nadaljeval svojo obrt, izdelavo sit in rešet. Obrt ni niti danes zamrla zahvaljujoč njegovemu nasledniku Ivanu Debeljaku. Razstavo o tej obrti je tamkajšnje Slovensko društvo Sava odprlo v Etnografskem muzeju Beograd.

Zbrane so nagovorili še dr. Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch ter župan Samo Pogorelc.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki