fbpx
E-UTRIP
Featured Kočevje Novice Občina

SLOGA: 3.000 EUR pomoči oškodovancem ujme s točo

Hudo neurje s točo, ki je zajelo naselja v Poljanski dolini 11. junija je močno poškodovalo strehe na stanovanjskih hišah, gospodarskih poslopjih, avtomobilih in pridelke na kmetijskih površinah. Komisija je ocenila škodo na 180 stanovanjskih objektih in več kot 300 ostrešjih, površinah in bivalnih prostorih, zaradi zamakanja znaša 900.000 EUR.

V ponedeljek 8. julija pa je neurje prizadelo še posamezne predele v Kočevju in naselja v okolici. Veter je bil tako silovit, da je voda vdirala v objekte celo skozi zaprta okna, odkrivala strehe, lomila drevesa in poškodovala številne avtomobile in poljščine. Ministrstvo za obrambo, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, je že izdala sklep o pričetku ocenjevanja škode na stvareh, zaradi posledic neurja s poplavami, močnim vetrom in točo 7. in 8. julija 2019.

Ljudem so priskočili na pomoč gasilci, s finančnimi sredstvi pa sta pomagala Območno združenje Rdečega križa Kočevje in Center za socialno delo. Predstavniki občine so si ogledali prizadete kraje, vendar konkretne finančne pomoči niso zagotovili. Zato smo se v svetniški skupini SLOGA odločili, da vložimo Občinskemu svetu v obravnavo in sprejem PREDLOG SKLEPA O POMOČI OŠKODOVANCEM PRI ODPRAVI POSLEDIC UJME S TOČO 11. junija IN 8. julija 2019 V VIŠINI 3.000 EUR NA OŠKODOVANCA.

Občinskemu svetu predlagamo, da se oškodovancem zagotovi 3.000 EUR finančne pomoči za nabavo gradbenega materiala za odpravo posledic neurja na objektih, za popravilo avtomobilov in zamenjavo oken. Postopek ocenjevanja in dodeljevanja pomoči s strani države je praviloma dolgotrajen, zato predlagamo, da omilimo stisko oškodovancev s takojšnjim ukrepom dodelitve pomoči v višini 3.000 EUR. Obrazce za vlogo z opisom škode pripravi občinska upravo.

Podobno obliko pomoči že prejemajo romske družine. Zato je prav, da to omogočimo tudi ostalim prebivalcem v Občini Kočevje, ki to pomoč potrebujejo.

Janko Veber, SLOGA

*plačljiva vsebina*

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki