E-UTRIP
Featured Kočevje Narava & zdravje Novice Ribnica Zdravje

Slastno in dišeče z balkonov

Balkonske zasaditve so kot obleka hiše, s katero menjamo podobo v odvisnosti od letnih časov. Poleti hiše največkrat oblečemo v cvetje, a zadnja leta so vse bolj v ospredju dišeče in užitne zasaditve.

Že v malo večjem koritu ali loncu si lahko pridelamo zdravo domačo zelenjavo. V plitvejše posode sejemo solate različnih barv in oblik, med njimi redkvice in korenček. Posejemo lahko velikolistno ali visečo špinačo in dodamo barvite kapucinke, ki so v celoti užitne. S pomočjo tekočega gnojila na osnovi alg Bio Plantella Vrt bodo vse te rastline odlično uspevale tudi v manjših posodah.

Slatne jagode

Namesto obiranja starih cvetov bomo gotovo na balkonih rajši obirali slastne jagode. Posadimo jih skupaj z novozelandsko visečo špinačo, drobnjakom, česnom ali čebulo, ki jagode varujejo pred razvojem bolezni. Pestrost sort jagod, ki cvetijo v beli, rožnati in rdeči ali rodijo z belimi ali rumenimi plodovi, nam zagotovi tudi želeno barvitost. Za kontrast k jagodam lahko posadimo še drobnocvetni mleček ali modro cvetoči borago, ki se je v poskusih pokazal kot najboljši sosed jagodam. Ob jagodah lepo uspevajo še nizek fižol, žajbelj in kumina. Različne oblike rasti, višine in barve ustvarijo bogato barvitost tudi brez cvetja. Za barvitost med jagode lahko sadimo tudi škrlatno lobodo, jagodno špinačo (Chenopodium capitatum) z listi, podobnimi špinači in plodovi, podobnimi jagodam ter cejlonsko plezajočo špinačo ‘Malabar’, katere sadike gojijo tudi pri nas.

Pomembno je, da jagodne rastline postavimo na sončno mesto, ustrezno zalivamo in dovolj gnojimo, da bodo dovolj močne za tvorbo plodov. V ta namen uporabimo organsko granulirano gnojilo Bio Plantella Nutrivit za jagode in jagodičevje, ki ima dovoljenje tudi za ekološko pridelavo.

Ključno je izbrati kakovostno zemljo

Zemlja je ključnega pomena za zdrav razvoj in rast rastlin. Tri ključne vloge substrata so:

  • zadrževanje vlage in zagotovilo za dober transport hranil iz območja korenin po vsej rastlini, substrat mora imeti zadosti organskih snovi in hranil
  • zračnost za vitalnost korenin in dobro razraščanje; rastline v premokrem ali preveč zbitem substratu hitro propadejo
  • opora rastlinam za stabilnost, ki jo nudi kompakten, ne prerahel substrat

Bio Plantella Univerzalna zemlja za BIO vrt in cvetje je popolnoma naravna, zato je odlična za EKO vrtnarjenje. Zračen substrat s stabilno strukturo omogoča idealne pogoje za naravno zdravo rast in razvoj rastlin, dober pridelek in lep videz rastlin. Zemlja vsebuje optimalno mešanico treh najkakovostnejših šot, bogatih s humusom, za optimalen vodno-zračni režim. Dodano je organsko gnojilo, ki povečuje količino mikroorganizmov v tleh.

Nova tehnologija kompaktnega pakiranja, kjer je 25 litrov odlične mešanice, stisnjeno v kocko s 13.5 l omogoča enostavno rabo in shranjevanje.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki