fbpx
E-UTRIP
Featured Dobro je vedeti Hrana Narava & zdravje PR Zanimivosti In zabava

Skrivnosti pravega »žar mojstra«

Ni dovolj le odlično meso najvišje kakovosti, ki ga dobite v Mesariji Center na TZO 74 v Kočevju. Da se bodo res pocedile sline potrebujete še pravega žar mojstra. A žar mojster se ne rodi, žar mojster to postane! Da si boste ta naziv lahko nadeli, imamo za vas nekaj trikov, s katerimi boste navdušili svoje piknik povabljence.

Žar na plin je definitivno prava izbira za začetnike, saj je precej bolj enostaven za uporabo in pečenje, ker ne zahteva veliko dela. Odsotnost pepela predstavlja prednost pri čiščenju a pomanjkljivost po manjku dimljenega okusa in vonja.
Žar na oglje pa je žar, za katerega mnogi pravijo, da je »edini pravi«, tisti, ki da jedem pravi dimljen okus. Dejstvo je, da je ta precej zahteven, saj je treba najprej poskrbeti za oglje, njegovo temperaturo, zahteva tudi osredotočenost na meso oziroma stvari, ki jih pripravljamo, saj jih je treba budno opazovati. Pa vendar, ljubiteljem žara prav to predstavlja užitek – vsaj dokler jim ne ponagaja veter, ki je za to vrsto peke zelo neugoden.

Izbira in priprava mesa

V Mesariji Center vam nudijo ogromno izbire dobrot za žar – od čevapčičev, hrenovk, perutničk pa do svinjske vratovine, rebrc, govejih in piščančjih zrezkov… skratka, »ni da ni«. Za peko na žaru je najbolje, da zrezke narežeta na tanko, največ en centimeter debelo, saj jih boste tako tudi najlažje spekli.

Nagradna igra!
Fotografiraj svoj žar krožnik,
fotko nam pošlji na številko 070 899 998 do 20. junija 2021.
Izžrebali bomo 5 srečnežev, katerim bo Mesarija Center podarila po kilogram najboljšega mesa za žar!

Poskrbite tudi za primerno marinado oziroma začimbe, da bo meso zares sočno in okusno. Meso marinirajte že nekaj ur prej, da vpije vse okuse, s tem pa prihranite tudi čas, saj bo meso čakalo samo še vroče žar rešetke.

Okusne žar priloge

Še tako velikim ljubiteljem mesa na pikniku prija kakšen kos dobro pripravljene zelenjave z žara. Še posebej primerne za takšno pripravo so bučke, paprike, jajčevec in cela koruza, krožnike pa lahko popestrite tudi še z dodatkom sira za žar, s katerim gotovo ne morete zgrešiti.

Dobro je vedeti…
… površino žara namažite z maščobo, da se jedi ne bodo prijele, pa tudi videti bodo okusnejše;
… meso nekaj ur pred pečenjem postavite na sobno temperaturo;
… meso pecite počasi in na zmerni temperaturi, da ne bo presuho ali celo surovo;
… meso obrnite le enkrat: na eni strani pecite 60 % časa, nato meso obrnite in ga pecite še preostalih 40 %;
… po peki naj meso nekaj minut počiva (pod pokrovko), da vsrka lastne sokove.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki