fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Ribnica Zanimivosti & Zabava

Šegavi Goričevljani so le preganjali zimo in klicali pomlad

»Korona nam je v zadnjem letu vzela marsikaj. Ampak pusta nam ne bo. Pustno društvo Goriča vas je kljub vsem ukrepom ostalo aktivno. Pripravili smo pustni karneval, že 29. po vrsti. Je večji, glasnejši, mednarodni in seveda virtualen,« je bil v nagovoru kratek in jedrnat Nejc Lovšin, predsednik goričevskih pustnih zanesenjakov, ki so pred tremi leti na občnem zboru prevetrili svoje vrste.

V soboto so člani tega društva, ki se mimogrede že več desetletij podpisujejo kot glavni nosilci rajanja v deželi suhe robe, v popoldanskih urah z lesenimi rekviziti okrasili Škrabčev trg. Natanko ob 14.21 uri sta se v družbi harmonikarja mimo prižnice sprehodila možakarja z velikima glavama, sicer značilnima maskama tega pustnega društva. Med sprehodom sta mimoidočim stregla sveže pečene krofe ter jim polepšala dan. Od debelega četrtka jima je družbo delal tudi burovž, ki velja za eno izmed najstarejših mask Ribnice. To je velik zvonec, ki ga je s kolenom tolkel Jaka Blatnik, donenje pa je odmevalo daleč naokoli.

Spregovoril je tudi župan, res pa je, da tokrat zraven ni bilo nikogar. Videli so ga na medmrežju, ko je obljubil, da bo ob jubileju društva, prihodnje leto, ko bodo praznovali 30 let, zraven tudi občina. Seveda s finančnim vložkom, ga je za besedo držal Lovšin.

V pripravi na izvedbo programa je sodelovalo okoli deset članov društva, ki so scenarij, ki je bil skoraj v celoti prilagojen korona razmeram, pilili preko virtualnega omrežja, a jim volje za tovrstni pristop ni zmanjkalo. Šegavi člani društva ne dvomijo, da bodo tudi prihodnje leto dogodek stregli z »veliko žlico«. »Prid’te vsi, sej pr takm’ dogodk’ ne smajte falt,« je vsebina pustne diplomatske note, ki so jo že spisali in jo bodo kmalu poslali vsem karnevalskim vladam, tudi tujim. Ribniški karneval želijo namreč znova vrniti na tir velikega etnografskega dogodka.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki