fbpx
E-UTRIP
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice

Šahistke OŠ Ob Rinži državne osnovnošolske prvakinje do 12 let

V soboto in nedeljo, 13. in 14. aprila, je v Šmarju Sap potekalo državno osnovnošolsko šahovsko prvenstvo v mlajših tekmovalnih kategorijah.

V soboto je potekalo državno prvenstvo osnovnošolcev in osnovnošolk do 9 let. Nuša Nisa Šertelj je osvojila 7 točk iz 9-ih partij in si po točkah delila drugo mesto, vendar se je morala šele po tretjem dodatnem kriteriju zadovoljiti z nehvaležnim četrtim mestom. Zato pa je drugo mesto osvojila učenka Osnovne šole Zbora odposlancev, Taja Levstik. Le malo je manjkalo, pa bi bila Nuša državna prvakinja. Proti državni prvakinji Inti Maček iz Kamnika žal ni odigrala zmagovite poteze, zato je to partijo izgubila, je pa dokazala, da se tudi z njo lahko enakovredno kosa. Eva Robida je dopolnila Nušin rezultat z enajstim mestom med 35-imi tekmovalkami, uspešno pa sta nastopili tudi debitantki Mina Delić, ki je bila prvič na državnem prvenstvu in Lara Gorenčič, ki je bila nasploh prvič na šahovskem tekmovanju.

Ekipno so postale deklice OŠ Ob Rinži državne podprvakinje. To je lep dosežek, čeprav je tudi v ekipni razvrstitvi le malo manjkalo, da bi obranile naslov prvakinj iz lanskega leta. Zmagala je Osnovna šola Antona Globočnika iz Postojne.

Toliko večji uspeh pa so dosegle deklice OŠ Ob Rinži dan v nedeljo, ko je potekalo še ekipno državno prvenstvo do 12 let. Naj se spomnimo, posamično tekmovanje do 12 let je bilo januarja v Kranju, ko je Lia Grišin osvojila srebrno kolajno. Tokrat naše deklice niso dovolile nobenega presenečenja. Ekipo iz Postojne, ki je bila najnevarnejša, so premagale z rezultatom 3:0, zanesljivo so zmagale tudi v ostalih šestih dvobojih in tako postale državne prvakinje z zmagami v vseh odigranih dvobojih.

Državne prvakinje do 12 let so tako postale Lia Grišin, Nuša Nisa Šertelj, Manca Gorše in Eva Robida. Nuša Nisa in Eva sta nastopili že dan poprej v konkurenci do 9 let, saj obiskujeta šele tretji razred osnovne šole.

Na prvenstvu je nastopila tudi ekipa dečkov v postavi Igor Jalovec, Jaka Starc, Vanja Pugelj, Tinkara Golja in Anis Kličić. Šahovska pravila namreč dovoljujejo, da sta deklici Vanja in Tinkara lahko nastopili v skupini dečkov. Igor Jalovec je na prvi deski osvojil vse možne točke.

S tem je letošnja sezona osnovnošolskih šahovskih tekmovanj zaključena, ponovno lahko rečemo – zelo uspešno. Naslednje osnovnošolsko državno prvenstvo bo šele prihodnjega januarja, seveda pa bodo naše učenke in učenci tudi v vmesnem obdobju lahko tekmovali v šahu, in sicer za Šahovsko društvo Kočevje in tudi na odprtih individualnih tekmovanjih.

Tomaž Cokan, OŠ Ob Rinži

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki