fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Kronika Novice Občina

S kolom in pestmi nad oskrbnika… kar se dogaja na kočevskem drsališču je nedopustno

To, da je Kočevje vse prej kot pa varno mesto nam verjetno ni treba več posebej poudarjati, več kot potrebno pa je opozoriti na dogodek, ki se je pred dobrim tednom zgodil na nedolgo nazaj odprtem drsališču v kočevskem Gaju. No, nasilje (vsaj verbalno) se tam dogaja vsakodnevno, saj se skupina, ki šteje okoli deset Romov na drsališču ali ob njem zadržuje več ur. Seveda, eden ali dva drsata, ostali pa po pričanju obiskovalcev delajo neumnosti – ustrahujejo, uporabljajo pirotehniko, so glasni in se skratka obnašajo več kot samo neprimerno. V ponedeljek, 16. decembra zvečer pa je vse to preseglo mejo.

Kot so nam zaupale priče (ob dogodku je bilo na drsališču in v njegovi bližini prisotnih okoli deset, petnajst ljudi), je bil povod za nasilje mobilni telefon. Namreč, deklica, še osnovnošolka, je stopila do oskrbnika drsališča in mu povedala, da ji je nekdo ukradel telefon. Oskrbnik se je napotil proti drsališču in medtem slišal, kako mladoletni Rom deklici grozi, da jo bo udaril. Hitro je stopil tja in se postavil pred prestrašeno deklico in Roma »nagnal« z drsališča z besedami, da se tako tukaj ne obnaša. Čez približno pol ure pa se je začelo »maščevanje«. S kombijem se je pripeljala skupina Romov – oče in mama fanta, ki je grozil deklici in še nekaj mladoletnikov, ki so oskrbnika prav organizirano napadli, saj ga je najprej s pestjo udaril oče, pri čemer se je napadeni seveda opotekel, nakar ga je že udaril mladoletni Rom, ki je prej grozil deklici, nato pa ga je s kolom po glavi udarila še mama. Pri tem je oskrbovalca dobesedno odneslo v pisarno, kjer je z nogo hitro zaloputnil vrata, ki se samodejno zaklenejo, zato Romi kljub razbijanju niso mogli vstopiti. Še dobro, saj bi se napad lahko končal tragično.

Eden izmed očividcev nam je povedal, da se je na kraj takrat pripeljala policija – morda naključno, verjetno pa po prijavi enega izmed očividcev. Ko so jih Romi zagledali, so se pognali v svoj kombi in dobesedno zbežali s kraja dogodka, policija pa naj ob tem ne bi naredila nič. Pravijo, da so policisti mladoletnika nato sicer (kot starega znanca policije) privedli na sodišče, kjer pa po mnenju sodnice storjeno »ni bilo dovolj«, zato je bil izpuščen.

Ni bilo dovolj?! Kaj pa se mora zgoditi, da bo enkrat končno dovolj?!

Dovolj imamo tega da mi, »civilni« državljani, ki delamo, smo pošteni, plačujemo davke in opravljamo vse ostale obveznosti vedno nastradamo – tako ali drugače. Kaj lahko storimo za svojo varnost? Kaj lahko vodja drsališča in njegovi zaposleni storijo za lastno varnost in varnost obiskovalcev drsališča? Ničesar, saj s(m)o v vsakem primeru v prekršku, za katerega bomo morali pošteno plačati. Nasilneži, ki jim je vse dano, dopuščeno, oproščeno, odpuščeno… pa za svoja dejanja ne odgovarjajo nikakor. Kako žalostno.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki