fbpx
E-UTRIP
Featured Glasba Kultura Novice Ribnica

S flavto in trobento v novo leto

Avgusta lani je vodenje KUD Ribniškega pihalnega orkestera, ki je bil ustanovljen leta 1926, za naslednja štiri leta prevzel Emil Adamič. Marca je namreč nepreklicno odstopila Marjana Cvar. Igra na tubo-bas je med člani godbe zelo povezovalen člen. V prihodnje si želijo biti še bolj odprti za vse, ki se želijo priključiti orkestra, v svojih vrstah pa pogrešajo več učencev tamkajšnje glasbene šole, ki v zadnjem času – prejšnji ravnatelj je temu prisluhnil – ne kažejo interesa kot nekoč.

Zgledno sodelovanje z Občino

Nasploh pa bo naloga novega vodstva poiskati način, kako medse privabiti čim več mlajših. “V trenutnih okoliščinah ni lahko skrbeti za druščino 45-ih sicer dejavnih članov, ki zelo pogrešajo vaje, priprave in nastope. No, nekaj nam je v teh mesecih le uspelo. Preko občine, ki nam, kolikor se pač da, res gre na roko, smo uspeli s pomočjo sofinanciranja na javnem razpisu kupiti novo flavto in trobento,” je ob izročitvi inštrumenta ponosno dejal Emil. Žal je večina drugih inštrumentov močno »v letih«, nekateri so celo dvakrat starejši od njihovih uporabnikov in seveda terjajo postopno zamenjavo.

Želijo si več sodelovanja z glasbeno šolo

“Ne dvomim, da nam ne bo uspelo, saj gre za vložek v ljudi, ustvarjalce ljubiteljske kulture, kar je v žlahtnem pomenu tudi godba na pihala ali kot ji radi rečejo »pleh muzika«. Lokalna skupnost vse bolj razume njeno širino, enako tudi pri nakupu uniform, smo pa na zelo dobri poti, da bi godbeniki naposled dobili primeren prostor za svoje delo,” se nadeja dejaven predsednik. Da pa bo njihovo poslanstvo s tem še bolj prepoznavno, ne dvomi niti dirigent (umetniški vodja) prof. Jernej Šmalc, doma iz Cerknice, ki je med godbeniki iz dežele suhe robe že 14 let.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki