fbpx
E-UTRIP
Rogača pri nas ne moremo zamenjati z nobeno drugo vrsto hrošča.
Featured Narava Narava & zdravje Zanimivosti In zabava

VIDEO: Rogat obisk Turjaškega naselja

V zavetju hrastovih ali kostanjevih gozdov imajo svoj dom rogači. Gre za največje evropske hrošče, črno-rjave barve. Njihove čeljusti spominjajo na jelenove roge in od tod tudi ime hrošča. Okoli 10 centimetrskega rogača so opazili v Turjaškem naselju v Kočevju. Pozornost je vzbujalo predvsem njegovo letenje.

Samci lahko dosežejo od 25 do 85 milimetrov. Obiskovalec Turjaškega naselja je bi še za kakšen milimeter večji, so nam povedali bralci, ki so poslali posnetek. Sprva so se letečega hrošča ustrašili. Ob njegovem pristanku pa so s pomočjo aplikacije izvedeli, da gre za nedolžen obisk.

Njegove ogromne čeljusti morda vzbujajo strah, vendar niso nevarni. Po čeljusti se ločijo od samic in jih uporabljajo v boju za samice med drugimi samci.

Ponekod je številčnost omenjenega hrošča močno upadla. V evropski Direktivi o habitatih je rogač uvrščen med vrste, katerih habitate se varuje, zaščiten pa je tudi po določilih bernske konvencije, kjer je uvrščen med zaščitene živalske vrste, navaja Zavod Republike Slovenije za varstvo narave.

Odrasli hrošči so aktivni med majem in avgustom, predvsem zvečer.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki