fbpx
E-UTRIP
Vrtec Ostržek
Featured Iz naših šol Kočevje Novice Ribnica

Ravnatelja kočevskega in ribniškega vrtca o novem odloku o nujnem varstvu otrok

Po večmesečnem zaprtju vrtcev in šol so starši ob varstvu otrok in obenem opravljanju službenih dolžnosti na robu zmogljivosti. Dolgotrajna odrezanost od prijateljev in vrstnikov se občutno že kaže tudi pri otrocih. Nekateri starši so se zato odločili, da bodo otroka kljub vsemu poslali v nujno varstvo, saj so razmere za vse težke. Ponekod je v zadnjem mesecu prisotnost otrok dosegla že skoraj 50 %. A temu od naslednjega tedna ne bo več tako.

Nov odlok o omejitvah pri možnosti vključitvi najmlajših v nujno varstvo, ki nekatere starše že spravlja v obup, bo tudi v vrtcih korenito spremenil organizacijo in dogajanje. Na poziv nekaterih staršev smo zato o tem povprašali ravnatelja kočevskih in ribniških vrtcev ter ju zaprosili za njuno mnenje in podatke o tem, koliko otrok bo od drugega tedna naprej dejansko prisotnih.

Ravnateljica Vrtca Kočevje Irena Robič razkrije, da v času zaprtja vrtcev beležijo dokaj konstantno prisotnost otrok, ki se giba okrog 90 otrok dnevno od 540-ih, kolikor jih je vpisanih vseh skupaj. Od naslednjega tedna naprej pa se bo število dnevno prisotnih občutno zmanjšalo, saj naj bi jih bilo prisotnih okrog 30. Točno število še ni znano in bo jasno šele v naslednjem tednu.

V Ribnici pa so od zaprtja vrtcev beležili od 90 do 120 otrok, ki so bili prepuščeni v nujno varstvo. Vseh skupaj je sicer vpisanih 483, statistika pa kaže na to, da se je število rahlo a konstantno zviševalo. Kar pa ne preseneča. Na vprašanje, koliko otrok bo prisotnih od naslednjega tedna naprej, pa ravnatelj Andraž Caserman odgovarja, da s tovrstnimi podatki trenutno še ne razpolagajo. Vsekakor pa bodo informacijo sporočili takoj, ko bo le-ta znana.

Andraž Caserman, ravnatelj Vrtca Ribnica

Se z odlokom ravnatelja strinjata?

»V našem vrtcu in tudi jaz osebno si predvsem želimo, da bi bili in da bodo vsi ukrepi za zajezitev epidemije v prvi vrsti uspešni. Želimo si vrnitev v normalo,« svoje mnenje in morebitno (ne)strinjanje pove Robičeva. Caserman pa: »Kot ravnatelj vrtca sem odgovoren za spoštovanje sprejetega Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, ki je bil objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije, dne 28. 1. 2021.«

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki