fbpx
E-UTRIP
Društva Featured Kočevje Narava & zdravje Novice Zanimivosti In zabava

Prvo srečanje članov Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije na Kočevskem

Foto Aleksander Kozina.

18. oktobra 2019 je v Kočevju potekalo prvo srečanje članov Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) s kočevskega območja. Udeležilo se ga je 13 članov od Osilnice do Velikih Lašč. Zamisel po skupnem srečanju članov društva s kočevsko-ribniškega območja je bila izpostavljena že na letošnji Skupščini društva v Ljubljani. Namen srečanja je bil povezovanje in spoznavanje članov med seboj zaradi lažjega in bolj organiziranega nadaljnjega delovanja na lokalnem območju. Povabilu sta se odzvala tudi direktor Društva DOPPS dr. Damjan Denac in predsednik Dolenjske sekcije iz Novega mesta, g. Gregor Bernard.

V uvodu težko pričakovanega srečanja na Kočevskem sta skozi projekcijo preteklih dogodkov predstavila delovanje in dosežke društva. Izpostavljeni so bili doseženi rezultati, ki so odraz uspešnega delovanja tako zaposlenih na društvu kot tudi članov in številnih prostovoljcev, na kar smo izredno ponosni. S svojim vztrajnim delom je DOPPS postal uveljavljena nevladna organizacija.

Društvo s svojimi aktivnostmi in ukrepi deluje na področju varstva ptic ter narave in na ta način prispeva tudi k boljši kvaliteti življenja v Sloveniji. DOPPS danes združuje okoli 1.000 članov na celotnem ozemlju Slovenije in letos praznuje 40-letnico ustanovitve.

Glede na močan entuziazem prisotnih članov je bilo med razpravo podanih veliko predlogov za delo in nadaljnjo organizacijo, zaradi česar sta gosta nesebično ponudila pomoč vodstva društva in sodelovanje članov Dolenjske sekcije pri nadaljnjih projektih v naši regiji.

Želja članov po večji povezanosti in aktivnosti v lokalnem kraju se je s tem srečanjem tudi uresničila. Predstavljenih je bilo veliko novih pobud za izvedbo prepotrebnih ukrepov na področju varstva in ohranjanja bivališč ptic, predvsem v okolici Kočevskega jezera. Večja aktivnost članov bo brez dvoma prispevala tudi k boljši skrbi lokalnega prebivalstva za naravno okolje in varstvo ptic. Nadaljnje aktivnosti si želimo usmeriti v izobraževanje in vzgojo predvsem mladih ter otrok v vrtcih, šolah, centru za šolske in obšolske dejavnosti ipd. V ta namen je bila podana pobuda za pripravo oz. oživitev ornitološko-naravoslovne učne poti okoli jezera, ki je nekoč tukaj že obstajala. Na ta način bi se DOPPS tudi vidneje umestil v kočevski lokalni prostor.

Foto: Muhamed Delić.

Določene aktivnosti in pobude društva na teh področjih smo predstavili tudi kočevskemu županu, dr. Vladimirju Prebiliču, ki sta ga pred kratkim obiskala dr. Damijan Denac in član DOPPS iz Kočevja, Muhamed Delić. Župan je pokazal veliko razumevanja in izrazil potrebno podporo ter željo po skupnem delovanju na področju varstva ptic, narave in ozaveščanja javnosti.

Muhamed Delić, član DOPPS

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki